9 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών: Καταδικάζουμε τις κινητοποιήσεις που γίνονται για τους πρόσφυγες & μετανάστες


Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών καταδικάζει τις κινητοποιήσεις και τη ρητορική που στοχοποιεί όπως λέει ανθρώπους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι «με αυτές τις ενέργειες καλλιεργείται στο ντόπιο πληθυσμό το μίσος και η εχθρότητα απέναντι σε μία ομάδα ανθρώπων, με την αιτιολογία ότι είναι διαφορετική από αυτόν και ότι επιδιώκει την καταστροφή του»  Τα μέλη του Συλλόγου καλούν τον Σερραϊκό λαό να απέχει απ’ αυτές τις κινητοποιήσεις και προτρέπουν τους Σερραίους να εκφράσουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες- μετανάστες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών

Καταδικάζουμε τις κινητοποιήσεις και τη ρητορική που στοχοποιεί ανθρώπους πρόσφυγες- μετανάστες, με αφορμή τη μεταφορά τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, άρα και στην Π.Ε. Σερρών. Με αυτές τις ενέργειες καλλιεργείται στο ντόπιο πληθυσμό το μίσος και η εχθρότητα απέναντι σε μία ομάδα ανθρώπων, με την αιτιολογία ότι είναι διαφορετική από αυτόν και ότι επιδιώκει την καταστροφή του. Έτσι δημιουργείται κλίμα ανοχής-υποστήριξης προς απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες είναι κατώτερη ομάδα όντων, η οποία πρέπει να εξαιρείται από κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια ώρα στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις δε γίνεται καμία αναφορά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς (νέα συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ), στη φτώχεια και στα αυταρχικά καθεστώτα, ζητήματα στα οποία κυρίως οφείλεται η μετανάστευση-προσφυγιά. Αντίθετα αυτά παρουσιάζονται σαν άσχημα «φυσικά φαινόμενα», τα οποία η κοινωνία πρέπει να αποδεχθεί στο όνομα του ρεαλισμού. Επίσης αποσιωπάται η πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό- μεταναστευτικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με τις οποίες ευθυγραμμίζονται οι Ελληνικές κυβερνήσεις (σημερινή και προηγούμενη). Χάριν σε αυτές έχει εγκλωβιστεί στη χώρα η πλειοψηφία των προσφύγων-μεταναστών, η οποία έχει άλλους προορισμούς. Τέλος μένει στο απυρόβλητο η τακτική του NATO και της Frontex στο Αιγαίο, απέναντι στους διακινητές- εμπόρους ανθρώπων. Παράλληλα θεωρούμε ότι αιτήματα, όπως η γκετοποιήση, η στέρηση δικαιωμάτων, η μη παροχή βοήθειας, η φυλάκιση κ.α, των προσφύγων-μεταναστών, τα οποία προβάλλονται σε αυτές τις κινητοποιήσεις, πέρα από απάνθρωπα είναι και επιζήμια για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα οικονομικά δικαιώματα και την ασφάλεια των Ελλήνων εργαζομένων. Κατά τη γνώμη μας οι ροές προσφύγων-μεταναστών προς τον «ανεπτυγμένο» κόσμο δε θα ελαττωθούν ούτε στο ενδεχόμενο υιοθέτησεις τέτοιων σκοταδιστικών προτάσεων, καθώς οι αιτίες του φαινομένου «θα ζούνε και θα βασιλεύουν». Αυτό όμως που θα πετύχουν είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των προσφύγων-μεταναστών ώστε να πέσει η τιμή της εργατικής δύναμης. Επίσης θα προκαλέσουν την ύπαρξη συνθηκών διαβίωσης, οι οποίες θα διευκολύνουν τη διείσδυση “ύποπτων εξωτερικών κέντρων” στον πληθυσμό τους, αλλά και οι οποίες θα ευνοούν την ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών. Τέλος θα επιτρέψουν στην Τουρκία να ντύσει τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο με “ανθρωπιστικό” μανδύα. Πρόσθετα σε όλους όσους εκφράζουν προβληματισμό για την ύπαρξη ορισμένων “όχι καλών στοιχείων” εντός του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού, απαντάμε ότι η διαχείριση- αντιμετώπιση αυτών δε μπορεί να γίνει απουσία του Ελληνικού κράτους και σε επίπεδο Μ.Κ.Ο. Η εμπειρία δείχνει ότι η απουσία του κράτους ευνοεί αυτά τα στοιχεία, ενώ καθιστά τον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό εξαρτημένο και ευάλωτο από «καλοθελητές». Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε το Σερραϊκό λαό να απέχει από τις παραπάνω κινητοποιήσεις. Αντίθετα τον προτρέπουμε να εκφράσει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες- μετανάστες, ώστε από κοινού να παλέψουμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό που προκαλεί την προσφυγιά-μετανάστευση, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες- μετανάστες στην Ελλάδα και υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων και των ξένων, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε όσο πιο αρμονικά γίνεται μεταξύ μας για όσο διάστημα χρειαστεί