8 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Συγχαρητήρια της Μενδώνη στον Λάνθιμο: Θριαμβευτική πορεία, τιμά την Ελλάδα με το έργο του


Τα συγχαρητήριά της για τις διακρίσεις της «Ευνοούμενης» του Γιώργου Λάνθιμου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην χθεσινή τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, η ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, σάρωσε τα βραβεία – ανακηρύχθηκε «Ευρωπαϊκή Ταινία» και «Ευρωπαϊκή Κωμωδία», με τον Έλληνα σκηνοθέτη, να αναδεικνύεται «Ευρωπαίος Σκηνοθέτης» της χρονιάς.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την νίκη του Γιώργου Λάνθιμου

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, συνεχάρη σήμερα το πρωί τον Έλληνα Σκηνοθέτη για την νίκη του αυτή. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει: «Η σαρωτική νίκη της ‘Ευνοούμενης’ του Γιώργου Λάνθιμου στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, ολοκληρώνει τη θριαμβευτική πορεία της ταινίας του Έλληνα δημιουργού.

Από την πεμιέρα της στην Μόστρα της Βενετίας, μέχρι και τα Όσκαρ, η «Ευνοούμενη» πρωταγωνίστησε σε κάθε απονομή ενώσεων κριτικών, επαγγελματιών του κινηματογράφου, ακόμη και στην έδρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας του πλανήτη, το Χόλιγουντ.

Με τη διάκριση της ταινίας με οκτώ βραβεία, χθες το βράδυ στο Βερολίνο, στην απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, ο Γιώργος Λάνθιμος και η «Ευνοούμενή» του επιστρέφουν στην Ευρώπη με παγκόσμια αναγνώριση.

Το έργο του Λάνθιμου, ενός δημιουργού με απολύτως προσωπικό και διακριτό κινηματογραφικό ιδίωμα, που επιβλήθηκε με την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητά του, σε μια περίοδο που αναζητείται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην κινηματογραφική τέχνη, τιμά την πατρίδα του, την Ελλάδα.

Ο ίδιος μοιράζεται πλέον το ταλέντο του με τον υπόλοιπο κόσμο. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση της χώρας μας, η οποία οφείλει να στηρίξει τις επόμενες δουλειές του. Αυτή είναι η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγχαίρω θερμά τον Γιώργο Λάνθιμο και τους συνεργάτες του και εύχομαι ακόμη περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον».