Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι «έχοντες» με «φέσια» στην εφορία -45.000 άτομα με χρέη άνω των 100.000 ευρώ
«Πίεση σε αυτούς που μπορούν να πληρώσουν» υπόσχεται ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, στέλνοντας έτσι μήνυμα στους μεγαλο-οφειλέτες, οι οποίοι πληθαίνουν την ώρα που νοικοκυριά κι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους παρά το σοκ της πανδημίας.
«Παρά τις δυσκολίες, είδαμε τους φορολογούμενους να ανταποκρίνονται», τόνισε ο Γ. Πιτσιλής σε διαδικτυακή συζήτηση του ΙΟΒΕ με επίκεντρο το ιδιωτικό χρέος και τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού τον δικαιώνουν, καθώς οι εισπράξεις του Νοεμβρίου πήγαν πολύ καλύτερα (+ 521 εκατ. Ευρώ) απ’ ότι περίμεναν στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ και της ΑΑΔΕ συγκλίνουν στο ότι ακόμα και πληττόμενες επιχειρήσεις προτίμησαν να πληρώσουν τώρα τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, παρά να τις βρουν μπροστά τους και το «κλειδί» γι’ αυτές ήταν η «γενναία» επιστρεπτέα 4, που διαχύθηκε κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Στα 107 δις τα φορολογικά χρέη -Πόσα θεωρούνται χαμένη υπόθεση
Ακόμα κι έτσι, στο οικονομικό επιτελείο δεν πετάνε στα σύννεφα και γνωρίζουν ότι η «επόμενη ημέρα» δεν θα είναι εύκολη. Πέρα από τα 2-2,5 δις φόρων που έχουν ανασταλεί λόγω πανδημίας και θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται από το Μάιο, σωρεύονται και χρέη από απλήρωτους φόρους. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι από το Μάρτιο ως και τον Οκτώβριο προστέθηκαν άλλα 2,7 δις στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και είναι προφανές ότι στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου θα προστεθούν τουλάχιστον 2 δις ευρώ ακόμα.
Με αυτά τα δεδομένα, το σύνολο των φορολογικών χρεών θα ξεπεράσει τα 107 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δις στην ΑΑΔΕ τα θεωρούν ανεπίδεκτα είσπραξης, κοινώς χαμένη υπόθεση. Το «κυνήγι» των οφειλετών, που ουσιαστικά έχει «παγώσει» όλους αυτούς τους μήνες, θα αρχίσει να εντείνεται μπαίνοντας στη νέα χρονιά, αλλά όχι στα «τυφλά» και σίγουρα όχι επί δικαίων και αδίκων. Στο στόχαστρο θα μπουν οι μεγάλοι οφειλέτες, ειδικά οι περιπτώσεις όπου οι διασταυρώσεις θα δείξουν «ψαχνό».
ΑΑΔΕ: 45.000 ΑΦΜ με χρέη 92 δις
Αυτήν τη στιγμή μπορεί να μετρήσει κανείς περίπου 45.000 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έκαστος και συνολικά γύρω στα 95 δις ευρώ!!! Η… αφρόκρεμα είναι οι 8.283 φορολογούμενοι οι οποίοι χρωστάνε πάνω από 1 εκατομμύριο έκαστος και συνολικά 85,5 δις ευρώ! Φυσικά στην ΑΑΔΕ δεν τρέφουν αυταπάτες ότι ξαφνικά θα πατήσουν ένα κουμπί και οι εν λόγω φορολογούμενοι θα αρχίσουν να πληρώνουν, ωστόσο ποντάρουν στα νέα ηλεκτρονικά «εργαλεία», με τα οποία θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις φορολογούμενων που «έχουν», τα κρύβουν και απλώς δεν πληρώνουν.
Τα τρία ψηφιακά «εργαλεία» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Πέρα από τη ναυαρχίδα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, που είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση POS- ταμειακών μηχανών- Taxis, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσει την πλήρη ψηφιοποίηση εφοριών- τελωνείων, λύνοντας έτσι τα χέρια της ΑΑΔΕ. «Από τη μια, θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη κι από την άλλη θα διευκολυνθούν οι έλεγχοι και οι εισπράξεις, με στοχευμένες διαδικασίες», σημείωσε ο Γ. Πιτσιλής και όντως η Ψηφιακή Βίβλος, που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, υπόσχεται τρία υπερπολύτιμα «εργαλεία»:
Ανάπτυξη νέου ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ
Το έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος ανάπτυξης και λειτουργίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας της ΑΑΔΕ, στην ενοποίηση των βάσεων δεδομένων, καθώς και στον ανασχεδιασμό του περιβάλλοντος και των διαδικασιών TAXIS – TAXISnet – Elenxis.
Προηγμένη Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (ΒΙ) και Ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics) για την ΑΑΔΕ
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια συστήματος ανάλυσης και εξόρυξης δεδομένων για τα δεδομένα της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των δεδομένων που έχει η ΑΑΔΕ και περιλαμβάνει την υιοθέτηση ισχυρής αρχιτεκτονικής δεδομένων, την ανάπτυξη κοινού αποθετηρίου μεταδεδομένων, την προμήθεια κατάλληλων λύσεων λογισμικού και την ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης όπως μοντέλα πρόγνωσης, εξόρυξης δεδομένων, στατιστικής και ποσοτικής ανάλυσης, προσομοιώσεις κτλ. Στόχος είναι η ΑΑΔΕ να είναι αποτελεσματικότερη στο να χρησιμοποιεί τα δεδομένα της ευρύτερα και με στρατηγικό τρόπο για να μπορεί να προβλέπει και να επηρεάζει συμπεριφορές που θα βελτιώνουν τη συμμόρφωση και την απόδοση ως προς την είσπραξη δημοσίων εσόδων και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
Ανάπτυξη και λειτουργία ΟΠΣ για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών
Το έργο αφορά την παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία. Σκοπός του είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων. Οι σημαντικότερες λειτουργίες του έργου είναι:
1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της Ε.Ε. και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών.