11 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Στο πλευρό των επαγγελματιών ο Χρ. Παπαστεργίου


Συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης περιφερειακής παράταξης «Πράξεις για την Μακεδονία» Χρήστο Παπαστεργίου είχαν σήμερα (9/1/2021) οι επαγγελματίες των Σερρών, προκειμένου να συζητηθεί το φλέγον θέμα σε σχέση με τον διαμοιρασμό, από πλευράς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των κονδυλίων του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ, στο σύνολο των αιτούντων μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από το κάλεσμα του Χρήστου Παπαστεργίου, ο οποίος αφουγκραζόμενος την αγανάκτηση και την αγωνία των επαγγελματιών των Σερρών, ως προς την ανισοκατανομή των κονδυλίων του προγράμματος “ΕΞΟΔΟΣ” θέλησε να ξεκινήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο, για την εξεύρεση λύσεων και την κατάθεση προτάσεων σε σχέση με την περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, αυτά που ειπώθηκαν από τον Χρήστο Παπαστεργίου ήταν η αρχική αντίθεση που είχε εκφράσει η περιφερειακή παράταξη «Πράξεις για την Μακεδονία» στον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, όσον αφορά στον τρόπο διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καταθέτοντας μάλιστα και επίσημη σχετική ένσταση, όπου αναφερόταν η ανησυχία για τον παραγκωνισμό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά τους οι Σερραίοι επαγγελματίες θέλησαν να μάθουν γιατί δεν έχει γίνει ακόμη διαθέσιμη η επίσημη αναλυτική λίστα, όπου αναφέρονται κατά όνομα και κατά κλάδο τα χρήματα που θα εισπράξουν οι σερραϊκές επιχειρήσεις, κάτι που με επίσημη επιστολή προς την Περιφέρεια Κ.Μ. και την Αντιπεριφέρεια των Σερρών αιτήθηκαν οι επαγγελματίες μέσω της ΟΕΒΕΣΣ, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τον Χρήστο Παπαστεργίου τη συμβολή του για την επίσπευση της δημοσιοποίησης της εν λόγω λίστας.

 

Να σημειωθεί πως:

Ο αυτοδιοικητικός συνδυασμός «Πράξεις για τη Μακεδονία», υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άφησε “εκτός” πολλούς επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις προς όφελος των μεγαλυτέρων, ενώ ζητεί από τη διοίκηση της ΠΚΜ να παρουσιάσει αναλυτικά λεπτομερή στοιχεία για τις εντάξεις για να αποδειχθεί ότι “το πρόγραμμα δεν ήταν για λίγους”.
Η ανακοίνωση της «Πράξεις για τη Μακεδονία» έχει ως εξής:
«Τ΄ είχες Γιάννη, τ΄είχα πάντα …» ή, αλλιώς,
επιδοτήσεις μόνο για ορισμένους και μυημένους… »
Ανακοινώθηκαν πρόσφατα τα αποτελέσματα του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, δυστυχώς, όσα είχαμε επισημάνει με επερώτησή μας προς τον κ. Απ. Τζιτζικώστα, από τον Σεπτέμβριο του 2020, επιβεβαιώνονται πλήρως:
Α. Το αυθαίρετο «κατώφλι» – επιλογή του Περιφερειάρχη -των 10.000 ευρώ και η επιλογή ορισμένων ΚΑΔ απέκλεισε την μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
Β. Η απουσία αναλογικών κριτηρίων ευνόησε τις μεγάλες επιχειρήσεις και επέτρεψε να επιχορηγηθεί μόνο το 1/3 από όσες υπέβαλαν αίτηση.
Γ. Από τις εκατοντάδες χιλιάδες εν δυνάμει υποψηφίων, κατέθεσαν δικαιολογητικά μόνο 20.000, γιατί, προφανώς, οι υπόλοιποι διέβλεπαν ότι δεν είχαν καμία τύχη.
Για τους λόγους αυτούς ρωτάμε:
1. Γιατί δεν έγινε αναλογική κατανομή του ποσού των 200 εκ. σε όλους όσοι πληρούσαν, έστω και αυτά, τα κριτήρια;
2. Έχει διασφαλιστεί ότι οι επιχορηγούμενοι δεν έκαναν και δεν θα κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις;
3. Έχει εξεταστεί αν η μετοχική σύνθεση επιχορηγούμενων επιχειρήσεων με χαμηλό τζίρο το 2020, είναι παρόμοια με συναφείς επιχειρήσεις που εμφάνισαν αυξημένο τζίρο, την ίδια περίοδο;
4. Υπάρχουν περιπτώσεις επιδοτούμενων επιχειρήσεων ομοειδούς αντικειμένου των οποίων το ΑΦΜ ανήκει σε στενούς συγγενείς;
5. Γιατί δεν προβλέφθηκε να αφαιρεθεί από την επιχορήγηση τυχόν ποσό μη επιστρεπτέας προκαταβολής από κρατικές ενισχύσεις κι έτσι να ωφεληθούν κι άλλες επιχειρήσεις;
6. Γιατί δεν δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία ανά είδος επιχείρησης, γεωγραφική έδρα, άθροιση μορίων, αλφαβητική καταχώρηση, ύψος επιχορήγησης κ. ά.
Η αγορά στενάζει και αγωνιά για την επόμενη μέρα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδρανεί και προνοεί για ελάχιστους. Η διοίκηση της Π.Κ.Μ. οφείλει να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που θα απαντούν πειστικά, σε κάθε υπόνοια, ότι το πρόγραμμα ήταν για λίγους. Ο κ. Τζιτζικώστας να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί, πέραν των άλλων, μετά την υγειονομική πανδημία ακολουθεί, δυστυχώς και «πανδημία» κλεισίματος επιχειρήσεων και αυτό πρέπει να αποτραπεί».

https://youtu.be/k2UFwK8VGJs