11 Μαρτίου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Στο διαδίκτυο φέτος το αποκριάτικο έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες


Μπορεί φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες να μη ξεχυθούν στους δρόμους της Νάουσας παρασύροντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα, ωστόσο το παραδοσιακό έθιμο θα αναβιώσει και θα «ξεδιπλωθεί» μέσα από ένα ψηφιακό φωτογραφικό άλμπουμ.

Το παραδοσιακό έθιμο της Αποκριάς

Ο δήμος Νάουσας ανάρτησε στην ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε facebook και instagram, στιγμές από το μοναδικό έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» που έχει βαθιές ρίζες, με μακραίωνη ιστορία, με στοιχεία τοπικής παράδοσης.

Το συγκεκριμένο έθιμο γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή του στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα και φτάνει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας. Για την αναβίωσή του, παίρνουν μέρος μόνο νεαροί άνδρες, ανύπαντροι τα προηγούμενα χρόνια.
μπουλες Εθιμο από τα τέλη του 19ου αιώνα
Ο «Γενίτσαρος» είναι ο περήφανος φουστανελοφόρος με τα πολλά ασημικά στο στήθος, τη μακριά πάλα (σπαθί) και το κέρινο «πρόσωπο», ενώ κύριο ρόλο έχει και η «Μπούλα» με φαρδύ φουστάνι και «πρόσωπο» στολισμένο με τούλια και λουλούδια.

εθιμο

Στο πλαίσιο της πανδημίας και εξαιτίας των απαγορεύσεων μετακινήσεων και συγκεντρώσεων ο δήμος Νάουσας προβάλλει το έθιμο μέσω διαδικτυακών δράσεων. Είχε προηγηθεί βίντεο με την περιγραφή όλων των σταδίων κατασκευής του «προσώπου», σημαντικού στοιχείου της φορεσιάς των χορευτών του εθίμου.

μπουλες

Πηγή φωτογραφιών: Δήμος Νάουσας

φωτιστικά inde.gr