, ,

11 Ιουνίου, 2021

Press Room

Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας από τσίμπημα τσιμπουριού σε κτηνοτρόφο της Ροδόπης


Σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας που προήλθε από τσίμπημα τσιμπουριού παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες στη Ροδόπη, προκαλώντας την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών.

Στο νοσοκομείο

Η ασθένεια διαγνώστηκε σε 56χρονο κτηνοτρόφο στην περιοχή του Ιάσμου, ο οποίος νοσηλεύτηκε με ήπια συμπτώματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (κρότωνες είναι η επιστημονική ονομασία των τσιμπουριών) στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Evros-news.gr, το οποίο αποκάλυψε το θέμα, ο 56χρονος πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του, αλλά η περίπτωσή του προκάλεσε μίνι… συναγερμό.

Κι αυτό γιατί το στέλεχος της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας έχει παρουσιαστεί διαχρονικά μόνο 6 φορές στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή εξαιρετικά σπάνιο και γι’ αυτόν τον λόγο ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε.

Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια δεν είναι σπάνια και ιδιαίτερα σε περιοχές με κοπάδια ζώων συμβαίνουν συχνά. Να προκαλούν όμως εγκεφαλίτιδες δεν είναι τόσο συνηθισμένο.

Ιογενής νόσος

Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων.

Η μετάδοση καταγράφεται συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.

Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό.

Τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης.

Αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη.

Πηγή: evros-news.gr