,

21 Απριλίου, 2021

Press Room

Σοκ στις Σέρρες: Αυξημένο το ιικό φορτίο στα λύματα


Στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνας της Θεσσαλονίκης έδωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνομόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Όπως τόνισε, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν τα 2.000, ενώ υπήρξε ρυθμός αύξησης της τάξης του 37% στο ιικό φορτίο συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, το ιικό φορτίο είναι αυξημένο και σε Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Καβάλα, Ημαθία, Σέρρες και Κιλκίς.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με πιθανότερη αιτία τις μεταλλάξεις.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται, οι νοσηλείες αυξήθηκαν, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι εμφανής, ωστόσο ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Έκανε λόγο για διπλασιασμό του επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 15 μέρες, με τα ενεργά κρούσματα να φτάνουν τα 16.500.

Ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 4%, τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα 20-60 ετών. Εντούτοις, παρατηρείται μικρή μείωση στα ποσοστά των άνω των 75 ετών, πιθανότατα λόγω εμβολιαστικής κάλυψης.

Η επιδείνωση, όπως ανέφερε, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: Χειμωνιάτικος καιρός, παραμονή σε κλειστούς χώρους, μεταλλάξεις, η ήδη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα, χαλάρωση από μερίδα των πολιτών.

Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν απέδωσαν τα μέτρα. Ας αναλογιστούμε που θα βρισκόμασταν τώρα χωρίς τα μέτρα. Αν δεν τα είχαμε εφαρμόσει θα είχαμε μία πολύ πιο επιβαρυμένη εικόνα, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Στην εποχή των μεταλλάξεων ο αγώνας μας είναι άνισος και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Ελπίζουμε παρόλα αυτά να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες. Η προσοχή, όμως, αυτή τη στιγμή είναι στο ΕΣΥ. Επανέλαβε ότι πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να κτίσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό και να τηρούμε με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας».