15 Φεβρουαρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Σκόπια: Αποπέμφθηκε ο υπουργός για την πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας


Η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής των Σκοπίων, Ρασέλα Μιζράχι, αποπέμφθηκε, καθώς 62 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 26 κατά.

Η Μιζράχι, που προέρχεται από το VMRO, αποφάσισε να επαναφέρει πινακίδα στο υπουργείο της με την ονομασία της χώρας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Υπέρ της αποπομπής της Μιζράχι ψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος της αλβανικής μειονότητας. Κατά ψήφισαν εκείνοι του VMRO στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, που άρχισε μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (15/02).

Ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Όλιβερ Σπάσοφσκι, είχε ζητήσει την αποπομπή της Μιζράχι, καθώς -όπως είπε- παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας και έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις των Σκοπίων με τα γειτονικά κράτη της και την ευρωατλαντική πορεία της, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ να επιτρέψω οι πολίτες και η χώρα να κρατούνται όμηροι μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς, που θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλα τα οφέλη της συμφωνίας αυτής για την ένταξή μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και για την προώθηση των σχέσεών μας με τους γείτονές μας».
Η Μιζράχι, κατά την ομιλία της, υποστήριξε πως «κληρονόμησε» την εν λόγω πινακίδα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και τόνισε «αστεία» την υπόθεση αποπομπής της, η οποία -όπως ισχυρίστηκε- υποκινήθηκε για πολιτικούς λόγους. Ολοκληρώνοντας, η ίδια αναφώνησε:
«Είμαι περήφανη Εβραία από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Μιζράχι ορίστηκε υπηρεσιακή υπουργός, 100 ημέρες πριν από τη διενέργεια των πρόωρων εκλογών στα Σκόπια, οι οποίες προγραμματίζονται για τις 12 Απριλίου και, την Κυριακή (16/02), θα επισημοποιηθεί η διάλυση του Κοινοβουλίου.

φωτιστικά inde.gr