Σεπ 5, 2019

Press Room

Σήμερα η διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό – Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές, επεισόδια χθες στη Μόρια


Σε ζήτημα που χρήζει άμεση αντιμετώπιση εξελίσσεται το προσφυγικό με τις αυξημένες ροές που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας να κάνουν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη -αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική- Γιώργο Κουμουτσάκο να συγκαλεί διυπουργική συντονιστική σύσκεψη.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει να διαχειριστεί μόνο το ζήτημα της διόγκωσης των ροών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκαν άγρια επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια με ασυνόδευτους ανήλικους να ζητούν την άμεση μεταφορά στους στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες γρήγορα κατάφεραν να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Συνεπώς και αυτό θα είναι ένα ζήτημα το οποίο αναμένεται να πέσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της διυπουργικής συντονιστική σύσκεψη.

Η σύσκεψη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13:00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, θα συμμετέχει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Ακης Σκέρτσος, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις 31 Αυγούστου είχε συνεδριάσει έκτακτα και το ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας της ανησυχίας για την αύξηση των προσφυγικών ροών. Μεταξύ άλλων το ΚΥΣΕΑ είχε αποφασίσει την: αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά προσφύγων και μεταναστών, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, αλλά και αύξηση των ελέγχων και της επιτήρησης των συνόρων.