19 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Σερρες: Συλληψεις 5 ατομων για εκβίαση. Και αστυνομικος ανάμεσα στους συλληφθέντες (Φωτογραφίες και Βίντεο)


Στην παρουσίαση δύο υποθέσεων εξάρθρωσης πολυμελών φερόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν, σύμφωνα με την αστυνομία, η πρώτη στην εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων, παράνομο στοιχηματισμό και χειραγώγηση αγώνων και η δεύτερη στη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντω προχώρησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση αναφέρθηκαν τα εξής:

Δηλώσεις του Διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχου Αντώνιου Τζιτζή:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την ολοκλήρωση πολύμηνης έρευνας αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τη συμμετοχή αστυνομικών και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που είχε ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων και τη σύλληψη συνολικά 17 ατόμων.

Σχετικά με την πρώτη οργάνωση, συνελήφθησαν πέντε άτομα τα οποία δραστηριοποιούνταν στην εκβίαση ιδιοκτητών καταστημάτων με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» στην περιοχή των Σερρών, στη λειτουργία παράνομης ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχηματισμού και στη χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό.

Αναφορικά με τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης δώδεκα άτομα-μέλη της οργάνωσης, τα οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη δραστηριότητά τους τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν περιουσιακό όφελος ανέρχεται στο χρηματικό ποσό του 1.200.000 ευρώ, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί υπερβαίνουν τα 4.200.000 ευρώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι οποίοι ύστερα από μεθοδική και επισταμένη έρευνα προχώρησαν στην εξάρθρωση των δύο αυτών εγκληματικών ομάδων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των αδικημάτων.

Λεπτομέρειες για τις υποθέσεις θα δοθούν από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμο Β΄ Χρήστο Δημητρακόπουλο.

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις του Προϊσταμένου του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμου Β’ Χρήστου Δημητρακόπουλου:

«Ευχαριστώ πολύ κύριε Ταξίαρχε.

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Σας ευχαριστούμε για τη σημερινή σας παρουσία.

Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχος Αντώνιος Τζιτζής, αστυνομικοί Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης μετά από πολύμηνη έρευνα, πέτυχαν την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων.

Αναφορικά με την πρώτη εγκληματική οργάνωση , διαπιστώθηκε ότι δραστηριοποιούνταν στην παροχή προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό Σερρών, στην εκβιαστική είσπραξη οφειλομένων ποσών για λογαριασμό τρίτων ατόμων, στην εγκατάσταση και λειτουργία παράνομης ιστοσελίδας διαδικτυακού στοιχηματισμού, καθώς και στη χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου στην περιοχή των Σερρών.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές του έτους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

1ον) Προέβαιναν στην εκβίαση 11 ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Νομό Σερρών, με το πρόσχημα «παροχής προστασίας» εισπράττοντας μηνιαίως χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν για κάθε κατάστημα από 200 έως 1.000 ευρώ. Επίσης, παρίσταντο κατά τη λειτουργία των καταστημάτων ώστε να λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή πέραν της «προστασίας», να ελέγχουν τα έσοδά τους και να αποτρέπουν προσέγγιση από τυχόν ομοειδείς ομάδες, που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν τον έλεγχο των εν λόγω καταστημάτων.

2ον) Λειτουργώντας για λογαριασμό τρίτων, εισέπρατταν εκβιαστικά οφειλόμενα ποσά, λαμβάνοντας ως αμοιβή ποσοστά που ανέρχονταν έως το 50% του εισπραχθέντος ποσού.

3ον) Εγκατέστησαν και λειτουργούσαν παράνομη ιστοσελίδα διαδικτυακού στοιχηματισμού, εισπράττοντας ποσοστό 65% από το σύνολο των μη κερδισμένων στοιχηματικών γεγονότων, στα οποία συμμετείχαν οι παίκτες, που κυμαινόταν από 3.000 έως 6.000 ευρώ μηνιαίως, από κάθε ένα από τα τουλάχιστον 6 καταστήματα στα οποία είχαν εγκαταστήσει το παράνομο λογισμικό διαδικτυακού στοιχηματισμού στο Νομό Σερρών.

4ον) Προέβησαν στη χειραγώγηση αγώνων τοπικών κατηγοριών, οι οποίοι προσφέρονταν για στοιχηματισμό σε ιστοσελίδες διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν πρωινές ώρες χθες στην περιοχή των Σερρών, δύο ομογενείς 28 και 31 ετών, συνδιευθύνοντες την οργάνωση και τρεις ημεδαποί 37, 43 και 31 ετών ως μέλη της οργάνωσης, ενώ από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε η επιπλέον συμμετοχή 19 ατόμων.

Ο 43χρονος είναι αστυνομικός, ο οποίος υπηρετεί σε Υπηρεσία που ανήκει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε βάρος του κινούνται οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στους συλληφθέντες όσο και στις οικίες τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οπλισμός (περίστροφο, σιδερογροθιές, σπρέι πιπεριού, μεταλλικό μπαστούνι), 1 αυτοκίνητο, κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές συσκευές και το χρηματικό ποσό των 4.090 ευρώ.

Σχετικά με τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση , έπειτα από την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον από το 2014 δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αθήνας και Γιαννιτσών από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών, συνελήφθησαν συνολικά δώδεκα άτομα, μεταξύ των οποίων και 54χρονος ομογενής «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ενώ διαπιστώθηκε η συμμετοχή επιπλέον 29 ατόμων.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν η αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους μέσω της προμήθειας, αποστολής, μεταφοράς, αποθήκευσης και διακίνησης λαθραίων προϊόντων καπνού.

Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα, εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως προπομπός για την αποφυγή τυχόν αστυνομικού ελέγχου. Επίσης, προκειμένου να διατηρήσουν την ανωνυμία τους χρησιμοποιούσαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, τα οποία ήταν καταχωρημένα με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους διακίνησαν περισσότερα από 1.000.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 9.600 συσκευασίες τυποποιημένου καπνού.

Η ζημία που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από τους διαφυγόντες δασμούς εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4.200.000 ευρώ, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη και οι συνεργοί της οργάνωσης ανέρχεται στο χρηματικό ποσό του 1.200.000 ευρώ περίπου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6 οχήματα,
  • 84.070 αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρα,
  • 331 συσκευασίες λαθραίου καπνού,
  • ποσότητα κάνναβης,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και
  • το χρηματικό ποσό των 22.120 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Σας ευχαριστώ πολύ.»