15 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Σέρρες : Στα άκρα η Κόντρα γονέων και εκπαιδευτικών για την παρέλαση με την σημαία της Μακεδονίας


Νέα εξέλιξη στην κόντρα Εκπαιδευτικών και Γονέων για την Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στο τοπικό διαμέρισμα Σκουτάρεως.
Μετά την ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έκαναν λόγο για λεκτική ” επίθεση” σε βάρος των συναδέλφων τους σήμερα οι γονείς βγάζουν την δική τους ανακοίνωση και απαντούν:

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Σκουτάρεως σχετικά με την απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων Σερρών για όσα συνέβησαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Σκουτάρεως σε συνεδρίασή του στις 14-11-19 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και ομόφωνα δηλώνει τα παρακάτω:

Με ανάμεικτα συναισθήματα και πολλούς προβληματισμούς διαβάζουμε την απόφαση του Συλλόγου Δασκάλων Σερρών. Θλίψη, απογοήτευση αλλά και ιερή αγανάκτηση μας διακατέχουν, όταν βλέπουμε πως οι παιδαγωγοί των παιδιών μας, αυτοί που ορκίστηκαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης των παιδιών χαρακτηρίζουν ως «θλιβερά γεγονότα» την επιθυμία των γονέων να δώσουν στα παιδιά τους τη σημαία της Μακεδονίας κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Μετά λύπης, επίσης, διαπιστώνουμε ότι η στάση του Συλλόγου Δασκάλων είναι μεροληπτική, η ενημέρωσή του ελλιπής και η απόφασή του δεν στηρίζεται στα πραγματικά γεγονότα.
Καταρχήν, η συγκεκριμένη απόφαση να δοθούν σημαιάκια δεν αποτελεί απόφαση μιας «ισχνής μειοψηφίας του Συλλόγου Γονέων» αλλά λήφθηκε τηρουμένων των δημοκρατικών διαδικασιών και ήταν ομόφωνη. Η αναφορά στη σχετική νομοθεσία είναι μάλλον «προφάσεις εν αμαρτίαις». Στεκόμαστε στο πνεύμα του νόμου και αυτό είναι η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης. Η προκλητική εκ μέρους του Συλλόγου Δασκάλων του Σκουτάρεως απαξίωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και η απροθυμία να σεβαστούν την επιθυμία των γονέων να μοιράσουν κατά την παρέλαση στα παιδιά τους τη συγκεκριμένη σημαία-σημειωτέον ότι τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια πολλά σχολεία των Σερρών παρελαύνουν κρατώντας τη σημαία/σύμβολο της Μακεδονίας- είναι στάσεις που προκαλούν «βαθιές ρωγμές στην σχέση σχολείου-οικογένειας-μαθητή».
Περιμέναμε μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στο συγκεκριμένο εθνικό ζήτημα. Ή δεν αφουγκράζονται κάποιοι τους κινδύνους που ελλοχεύουν ή –κι αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό- λησμονούν το πόσο σημαντικό είναι το λειτούργημα του δασκάλου, καθώς ο δάσκαλος δεν είναι ένας απλός δημόσιος υπάλληλος που αγωνίζεται μόνο για τα εργασιακά του δικαιώματα αλλά πρωτίστως καλείται σε δύσκολους καιρούς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Τη στιγμή που το Ιερό σύμβολο του Έθνους μας προσβάλλεται με χυδαίο τρόπο ( βλέπε «καλλιτεχνικά» δρώμενα τύπου Monty Python, παρέλαση με στολή αθλητικής ομάδας κ.α), τη στιγμή που στη γείτονα χώρα πανηγυρίζουν για τη «μακεδονική» τους ταυτότητα, αυτό που ενόχλησε και θεωρήθηκε «αντίθετο στη νομοθεσία» ήταν το να κρατάνε οι μαθητές -και μάλιστα της πρώτης δημοτικού που είθισται να ξεχωρίζουν με κάποιον τρόπο- τη σημαία/σύμβολο της Μακεδονίας. Δεν συμβάλλει στην καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης αυτή η κίνηση; Δεν συμβάλλει στη συνειδητοποίηση ότι Μακεδόνας και Έλληνας είναι έννοιες που δεν διαχωρίζονται; Εκτός κι αν αυτό είναι που εν τέλει ενοχλεί. Ως γονείς και κηδεμόνες έχουμε κάθε δικαίωμα να ανησυχούμε για την παιδεία που παρέχεται στα παιδιά μας από τους δημόσιους λειτουργούς.
Απώτερος στόχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου για το καλό και την πρόοδο των μαθητών σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του Έθνους μας, όπως αυτές κατοχυρώνονται και προστατεύονται από το Σύνταγμα. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σαφώς καλύτερα μέσα από την αγαστή συνεργασία του Συλλόγου Δασκάλων και του Συλλόγου των Γονέων/Κηδεμόνων . Οι έμμεσες απειλές, όμως, και οι απαιτήσεις για «απολογίες» αφενός δεν προάγουν ένα θετικό κλίμα συνεργασίας και αφετέρου δεν τιμούν το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων, αποδεικνύοντας ότι το ΔΣ δεν φρόντισε να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνέβη κατά την παρέλαση πριν εξαπολύσει μύδρους.

Με βαθιά θλίψη και ανησυχία για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας,

το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Σκουτάρεως