1 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

Σέρρες: Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά η διεξαγωγή της Λαϊκής Αγοράς – Δραματικές ώρες για τους επαγγελματίες


Με τις απαραίτητες αποστάσεις των 5 μέτρων ανά πάγκων , μάσκες και αντισηπτικά διεξήχθει και σήμερα Τρίτη η Λαϊκή αγορά των Σερρών. Η κίνηση ήταν υποτονική ενώ οι πολίτες δήλωσαν ότι τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις προκειμένου να αποφύγουν τον κορωνοϊο.
Οι παραγωγοί υποστήριξαν ότι πλέον γνωρίζουν πως ακριβώς πρέπει να στήσουν τους πάγκους τους παρά τις αλλαγές, ενώ τόνισαν πως όλοι τηρούν τα μέτρα ώστε η λαϊκή να διεξάγεται χωρίς προβλήματά.

Δραματικές ώρες βιώνουν οι επαγγελματίες λαϊκών αγορών

Οι στιγμές που γνωρίζει ο κλάδος μας είναι πραγματικά δραματικές.
Είμαστε απέναντι σε μία οικονομική καταστροφή, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Είμαστε ο μόνος επαγγελματικός κλάδος, ο οποίος έχει δεχθεί τις μεγαλύτερες και εντονότερες επιθέσεις, παρά το γεγονός, ότι από την πρώτη στιγμή, λάβαμε τα περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Και μάλιστα τα περισσότερα μέτρα τα πήραμε χωρίς καν να το ζητήσουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

Από μόνοι μας γιατί διαθέτουμε αίσθημα ευθύνης.

Από την αρχή ήμασταν μόνοι.

Και μόνοι συνεχίζουμε.

Οι αρμόδιοι της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, που θεωρητικά έχουν και την ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, κωφεύουν στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις μας για βοήθεια και συμπαράσταση.
Αυτοί που θα έπρεπε σήμερα να είναι μπροστάρηδες, αυτοί που θα έπρεπε να σκύψουν με ενδιαφέρον πάνω στα ζητήματα που τους θέτουμε, είναι κρυμμένοι στα γραφεία τους.  Ενώ διαθέτουν ένα πανίσχυρο ταμείο, αφού διαχειρίζονται τα χρήματα μας, δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν. Ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά, γιατροί στις λαϊκές αγορές, φύλαξη των λαϊκών αγορών κ.τ.λ. όλα πληρώθηκαν από εμάς.  Τα κατά τα άλλα ανταποδοτικά μας αποθέματα βρίσκονται στα χέρια της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, που όμως τα κρατάει, αντί να τα διαθέσει τώρα που υπάρχει ανάγκη.
Η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο.

Ελάχιστος ο κόσμος που ψωνίζει από τις λαϊκές αγορές.
Ελάχιστα τα προϊόντα που διακινούνται.

Μηδενικά τα μεροκάματα.

Είναι η ώρα για να κάνουμε κάτι.
Είναι η ώρα για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αλλιώς πριν τελειώσει η πανδημία θα έχουμε τελειώσει εμείς.
Προτείνουμε την υλοποίηση ενός διαφημιστικού προγράμματος που θα κάνει τον πολίτη να εμπιστευτεί και πάλι τις λαϊκές αγορές.

Που θα του δείξει, ότι οι αγορές σε υπαίθριους χώρους, είναι απείρως πιο ασφαλείς από τις αντίστοιχες σε κλειστούς χώρους.

Που θα του δείξει ότι στις λαϊκές αγορές τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Που θα του δείξει ότι οι επιθέσεις στον θεσμό και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι μία σειρά από ψέματα.

Κανονικά αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη από την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.  Εξάλλου ο ανταποδοτικός ρόλος των χρημάτων μας, που συγκεντρώνει, αφορά και αυτόν τον τομέα.

Τους το ζητήσαμε και αρνήθηκαν.

Θα πρέπει όμως να ξέρουν πως όλοι κρίνονται.

Και η στιγμή αυτή δεν αργεί.
Όμως ο χρόνος πιέζει.

Περιθώρια δεν υπάρχουν.

Πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας.
Σε αυτή την κοινή προσπάθεια χρειάζεται η βοήθεια όλων.
Δεν περισσεύει κανείς.
Παράλληλα θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής: Από την αρχή επιβολής του μέτρου μειωμένης προσέλευσης των πωλητών έχει γίνει μία τεράστια αδικία.  Οι συνάδελφοι μας των βιομηχανικών ειδών έχουν τεθεί αδικαιολόγητα εκτός λαϊκών αγορών.  Έχουμε καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να διορθώσει την αδικία αυτή, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση.
Σιωπηλή όμως παραμένει και η διοίκηση της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.  Ως φορέας λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα περιμέναμε να τοποθετηθεί.  Εξάλλου ο ρόλος της είναι να εξηγήσει, αν οι πωλητές βιομηχανικών ειδών, μπορούν να τοποθετηθούν στις λαϊκές αγορές και παράλληλα να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Οι ευθύνες λοιπόν βαραίνουν και την ίδια και όσο δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, απλά την επιβαρύνει.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων  Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής,