4 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

Σεισμός στη Σάμο: Συγκλονιστικό βίντεο με τις ζημιές και το τσουνάμι στο νησί


Η ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ έκανε εκτεταμένη έρευνα για τον σεισμό της Σάμου, παρουσιάζοντας σε ένα βίντεο διάρκειας σχεδόν έξι λεπτών εικόνες από την καταστροφή που υπέστη το νησί.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στις 30 Οκτωβρίου προκάλεσε τον θάνατο δύο νέων παιδιών στο νησί, αλλά και πάνω από 100 στην Σμύρνη της Τουρκίας.

Στο βίντεο που δημοσίευσε η ομάδα του ΕΠΚΑ φαίνονται οι εκτεταμένες ζημιές στο νησί, το πλημμυρισμένο λιμάνι, αλλά και ζημιές στα σπίτια και τα καταστήματα όπου χτυπήθηκαν από το τσουνάμι. Επίσης, στο βίντεο παρουσιάζονται οι ζημιές στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις και ρωγμές στο έδαφος, καθώς και το γεγονός ότι εξαιτίας του σεισμού το νησί ανυψώθηκε από 18 έως 25 εκατοστά.

Το αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ 50 και πλέον γεωλόγων, σεισμολόγων, φυσικών, γεωγράφων, ωκεανογράφων και πολιτικών μηχανικών της χώρας παρουσιάζεται στο τεύχος #21 του «Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies» που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.