27 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Σε ποια άλλα προϊόντα θα μπει προειδοποιητική σήμανση όπως και στα τσιγάρα!


Προειδοποιητική σήμανση για τους κινδύνους που προκαλούν στην υγεία στα πρότυπα των πακέτων τσιγάρων, ζητείται να μπει και στις αλατιέρες!

Το συσκευασμένο αλάτι που πωλείται στο σούπερμαρκετ και οι αλατιέρες στα εστιατόρια θα πρέπει να φέρουν μια προειδοποιητική σήμανση υγείας στα πρότυπα των πακέτων τσιγάρων σύμφωνα με την Παγκόσμια Αντιυπερτασική Ένωση (World Hypertension League) και κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς υγείας.

Σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Journal of Clinical Hypertension ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Νορμ Κάμπελλ πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Αντιυπερτασικής Ένωσης είπε ότι έχει έρθει ο καιρός για μια πιο αυστηρή προσέγγιση στη μείωση της διατροφικής πρόσληψης αλατιού.

«Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου διεθνώς και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι ο κυριότερος ένοχος που εκτιμάται ότι ευθύνεται για πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους διεθνώς το 2017» δηλώνει ο Δρ. Κάμπελλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέσπισε ένα στόχο για τις χώρες που αφορά τη μείωση πρόσληψης νατρίου κατά 30% μέχρι το 2025 και οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία τροφίμων συνεργάζονται για τη μείωση του αλατιού στα μεταποιημένα τρόφιμα. Ωστόσο, πρέπει τώρα να αναληφθεί επείγουσα δράση για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους αυτούς» πρόσθεσε ο Δρ. Κάμπελλ.

«Παρότι πολλές χώρες διερευνούν ποικιλία μέτρων για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο αλάτι, εντούτοις δεν έχουμε υπόψη μας κάποια χώρα που απαιτεί να τοποθετηθούν προειδοποιητικές σημάνσεις υγείας πάνω στις αλατιέρες» εξηγεί ο Δρ.Κάμπελλ.

Η Τζάκι Γουέμπστερ, Διευθυντής του Συνεργατικού Κέντρου για τη Μείωση του Αλατιού του ΠΟΥ στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία σχολίασε ότι «Η κατανάλωση υπερβολικού άλατος αυξάνει την πίεση του αίματος, σημαντικού παράγοντα κινδύνου προώρου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου».

«Αν και οι περισσότερες χώρες απαιτούν να υπάρχει σήμανση για την περιεκτικότητα σε αλάτι των επεξεργασμένων τροφίμων είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά απόυ τους καταναλωτές και δεν προειδοποιούν για τους κινδύνους για την υγεία. Οι προειδοποιήσεις υγείας στις συσκευασίες αλατιού και τις αλατιέρες θα είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος να μεταφερθεί το μήνυμα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως», πρόσθεσε.

Οι συγγραφείς της έκθεσης μάλιστα προτείνουν την ακόλουθη προειδοποιητική σήμανση: «H υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε καρκίνο του στομάχου. Περιορίστε τη χρήση.»