18 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Σε… απεξάρτηση από το πλαστικό


Παρελθόν θα αποτελούν από το καλοκαίρι του 2020 τα πλαστικά μίας χρήσης, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον νόμο που θα ψηφιστεί ώστε να εναρμονιστεί η Ελλάδα με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Έτσι, θα «ξεχάσουμε» μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια), πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, κύπελλα και ποτήρια, μπουκάλια ποτών, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς… και ό,τι άλλο τυχόν «κυκλοφορεί» σε πλαστικό μιας χρήσης.

Οι Πρωτομαγιές μας, δηλαδή, και οι Καθαρές Δευτέρες μας θα αλλάξουν… άρδην, ενώ συνήθειες, όπως ο παγωμένος καφές το καλοκαίρι, πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Βέβαια, για να… εξαφανιστούν όλα τα παραπάνω από την καθημερινότητά μας, πρέπει μάλλον να σταματήσουν να παράγονται. Τουλάχιστον για κάποιους από εμάς τους «παλιούς», που έχουμε συνηθίσει αλλιώς…

Και το λέω αυτό γιατί προχθές, στο ράφι του σ/μ είδα μια τεράστια συσκευασία με καλαμάκια κι αμέσως σκέφτηκα «βρε, λες;» αλλά αμέσως μου… απάντησα «πρώτα θα δοκιμάσεις να πιεις παγωμένο καφέ με μακαρόνι για παστίτσιο, και μετά το ξανασυζητάμε…».

Πέρα από την πλάκα, πάντως,  και οικολογικά καλαμάκια άρχισαν να κυκλοφορούν και για την υπόλοιπη “πλαστικουριά” κάποια αντικατάστατα θα εφευρεθούν…

Κι αν θα θέλουμε να έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας κι ακόμη πιο καθαρό το περιβάλλον που μας φιλοξενεί, πρέπει να υιοθετήσουμε άλλες συνήθειες και σίγουρα να απεξαρτηθούμε από το πλαστικό.