28 Απριλίου, 2020

Press Room

Προβληματισμός για τη γυναίκα που βρέθηκε ξανά θετική στον κορωνοϊό – Πώς το εξηγεί ο Τσιόδρας


Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας εξετάζει την περίπτωση 31χρονης η οποία είχε νοσηλευτεί στα τέλη Μαρτίου με συμπτώματα κορωνοϊού στον Ευαγγελισμό, έλαβε εξιτήριο στις 6 Απριλίου αφού βγήκε αρνητική στα τεστ, ωστόσο σε νέο έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε 19 μέρες αργότερα βρέθηκε εκ νέου θετική.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μάλιστα, και το δεύτερο τεστ της 31χρονης στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» βγήκε θετικό.

Για την περίπτωσή της πάντως ερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοινωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

«Όντως, πρόκειται για μία ασθενή η οποία ήταν θετική στην παρουσία του ιού και είχε συμπτωματολογία, νοσηλεύτηκε για τον ιό και εξήλθε της κλινικής με αρνητικό έλεγχο και σε μία υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων, που έμοιαζαν με τον ιό, λίγες μέρες μετά ελέγχθηκε θετική. Παρακάλεσα να επαναληφθούν οι έλεγχοι και όντως τεκμηριώθηκε ότι ήταν αρνητικοί οι ενδιάμεσοι και θετικός ο πρόσφατος. Θέλει πολλή προσοχή στο πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα γιατί, ξέρετε, έχουν δημοσιευτεί αντίστοιχες μελέτες και από τη Νότια Κορέα με κάποιο αριθμό ατόμων, οι οποίες δείχνουν ότι μάλλον συμβαίνει αυτό που είχαμε πει και τότε όταν πρωτοσυζητήσαμε αυτές τις μελέτες, εδώ πριν καμία δεκαριά μέρες ήταν θαρρώ, ότι δεν μπορείς να είσαι 100% βέβαιος για το τι συνέβη», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε εξηγώντας: «Δηλαδή ανίχνευσες τον ιό την μία φορά, την άλλη δεν τον ανίχνευσες γιατί δεν είχες πολύ καλό δείγμα ή γιατί όντως ο οργανισμός τον είχε καταπολεμήσει. Και τώρα τον ανιχνεύεις επειδή κάτι άλλο αναζωπυρώνει, κατά κάποιο τρόπο, την παρουσία του ιού ή του ίδιου του γενετικού υλικού του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τον μεταδίδεις κιόλας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, φαίνεται ότι το σύνδρομο που εμφάνισε η γυναίκα είναι κάτι το οποίο δεν έχει σχέση με παρουσία του ιού, είναι κάτι άσχετο, πιθανώς μία φαρμακευτική επιπλοκή.

«Φαίνεται να μην σχετίζεται αυτό το φαινόμενο μετάδοσης του ιού. Μάλλον πρόκειται, όπως και τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, για μια παρουσία του γενετικού υλικού του ιού, το οποίο δεν σημαίνει και μετάδοση του ιού και όχι για επαναλοίμωξη», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.