16 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας με επιδότηση μισθού – Ποιους αφορά


Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν προσλήψεις με επιδότηση. Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις από Σταϊκούρα – Βρούτση.

Μέχρι το 10% του υπάρχοντος προσωπικού τους θα μπορεί να ανέρχεται ο αριθμός των νέων προσλήψεων μιας επιχείρησης με το νέο πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση εισφορών 100% για έξι μήνες σύμφωνα με πληροφορίες του του Dikaiologitika News. Σήμερα στις 13.00, θα πραγματοποιηθούν κοινές ανακοινώσεις από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση για την εξειδίκευση του πακέτου οικονομικών παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες μια επιχείρηση 20 ατόμων θα μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού μέσω του νέου προγράμματος μέχρι 2 εργαζόμενους. Το πρόγραμμα θα το “τρέξει” το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τις νέες προσλήψεις και ο ΟΑΕΔ σε ότι αφορά την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων.

Ειδικότερα για έξι μήνες θα επιδοτούνται πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη προκειμένου να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη νέων εργαζομένων και ανέργων. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς απαραίτητα να έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και θα αφορά θέσεις πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση θα αφορά μισθωτούς υπαλλήλους και μακροχρόνια ανέργους και θα επιδοτούνται ανεξαρτήτως μισθού και ειδικότητας, ενώ το πρόγραμμα θα έχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. Έξτρα κίνητρα θα υπάρχουν στο πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η πρόσληψή τους θα επιδοτείται με επιπλέον 200 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό σημαίνει ότι το μη μισθολογικό κόστος σε ετήσια βάση υποχωρεί κατά:
– 2.821 ευρώ αν ο μισθός διαμορφώνεται σε 700 ευρώ
– 4.000 ευρώ αν ο μισθός διαμορφώνεται σε 1.200 ευρώ

Από την πλευρά τους οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση του προγράμματος δεσμεύεονται ότι δεν θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να μην υπάρχει ρήτρα απολύσεων το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα θα ανακοινωθεί η μείωση κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο κέρδος για έναν εργαζόμενο με μισθό 1.016 ευρώ θα είναι 158 ευρώ ενώ για την επιχείρηση 301 ευρώ. Ειδικότερα από 110 ευρώ το χρόνο ως 325 ευρώ είναι το όφελος για τους εργαζόμενους από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες το 2021.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση οι 3 αυτές μονάδες θα μοιραστούν κατά 1,21 μονάδες για τον εργαζόμενο και 1,79 μονάδες για τους εργοδότες.

Η μείωση θα είναι ποσοστιαία και θα προέλθει από τους συνεισπραττόμενους κλάδους που αφορούν στο πακέτο εισφορών του ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ, ΟΕΚ, Ανεργία).

Αθροιστικά το όφελος εργαζόμενου – εργοδότη, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης ξεκινά από τα 20 ευρώ το μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ το μήνα για μικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.

Επίσης καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021. Για αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ το ετήσιο όφελος είναι 361 ευρώ. Αναλυτικότερα το όφελος ξεκινάει από τα 22 ευρώ το χρόνο για έναν εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και κλιμακώνεται όσο αυξάνεται το κλιμάκιο εισοδήματος φτάνοντας τα 426 ευρώ το χρόνο για εισόδημα 25.000 ευρώ ή στα 2.076 ευρώ το χρόνο για εισόδημα 50.000 ευρώ.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης καταργείται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει καταρχάς για ένα έτος, το 2021.

Η εισφορά αλληλεγγύης έχει σήμερα αφορολόγητο 12.000 ευρώ και επιβάλλεται στη συνέχεια με συντελεστές που ξεκινούν από το 2,2% και φτάνουν ακόμα και το 10% για πολύ υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια.

Η κατάργηση της εισφοράς για ένα χρόνο μεταφράζεται σε άμεσες αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2021 έως και τον Δεκέμβριο του επομένου έτους ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα διαπιστώσουν τη φορολογική ελάφρυνση με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021). Τέλος, επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας, με πρόσθεση ξεναγών και καλλιτεχνών.

φωτιστικά inde.gr