30 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Πριν το τέλος του χρόνου ξεκινά η μετατροπή του πρώτου ελληνικού F-16 σε Viper


Θα είναι εξοπλισμένα με νέα όπλα και «θανατηφόρο» πύραυλο για τα εχθρικά ραντάρ

Το πρόγραμμα των F-16 Viper βρίσκεται σε καλό δρόμο, βάσει των όσων ειπώθηκαν στο περιθώριο της ενημέρωσης που δόθηκε στους στρατιωτικούς συντάκτες για τις εκδηλώσεις σχετικά με τη γιορτή της Αεροπορίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έγιναν γνωστά, τα ελληνικά F-16 Viper θα είναι εξοπλισμένα με ακόμα πιο σύγχρονη -από την υπάρχουσα στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας– έκδοση των πυραύλων κατά ραντάρ HARM. Επίσης, θα είναι εξοπλισμένα με νέους καταδείκτες λέιζερ και μια ευρεία γκάμα από έξυπνα όπλα.

Στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα βρίσκεται στην κατασκευή του λογισμικού των αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το πρώτο F-16 Advance θα μπει στο εργοστάσιο δύο μήνες νωρίτερα, καθώς το πρόγραμμα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Όπως σημειώνει το news.gr, αυτό σημαίνει πως στις αρχές του ερχόμενου Δεκεμβρίου το πρώτο ελληνικό F-16 θα μπει στο εργοστάσιο για τη μετατροπή του σε… Οχιά.

Με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα ενταχθούν συνολικά 85 αεροσκάφη των εκδόσεων Block 52+ και Block 52+Advance. Μάλιστα, σύμφωνα μάλιστα με υψηλόβαθμες πηγές του ΓΕΑ, τα 38 F-16 Block 50 του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, θα αναβαθμιστούν στην τελευταία έκδοση (Block 52+Advance) στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ με την αξιοποίηση των υλικών από τα Block 52+Advance.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο του 2017 ο τότε αρχηγός της Αεροπορίας και νυν ΑΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, είχε επισημάνει ως προς τη διαφορά των ελληνικών με τα τουρκικά F-16: «Πολύ φιλολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από τη σύγκριση του F35 με το Viper. Δεν με προβληματίζουν τα είκοσι F-35 που θα έχει η Τουρκική Αεροπορία μετά από δέκα χρόνια. Αν θα τα έχει… Η διαφορά ανάμεσα στα Viper και τα τουρκικά F-16, σας το υπογράφω, θα είναι γεωμετρική».

Τα F-16 Viper είναι η τελευταία έκδοση του μαχητικού 4ης γενιάς που του δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει σχεδόν στα ίσια μαχητικά 5ης γενιάς.

Συγκεκριμένα, το F-16V ή Viper είναι η τελευταία έκδοση του αμερικανικής σχεδίασης και κατασκευής  F-16 Fighting Falcon, μαχητικού 4ης γενιάς πολλαπλών ρόλων της Lockheed Martin.

Το Viper ενσωματώνει πολύ προχωρημένες δυνατότητας ως μέρος ενός πακέτου αναβάθμισης, ώστε τα F-16 να μπορούν να λειτουργούν μαζί με μαχητικά 5ης γενιάς όπως τα Stealth F-35 και F-22. Τα F-16V μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξόντωση της αεράμυνας του εχθρού, για αποστολές αέρος-εδάφους και μάχες αέρος-αέρος.