15 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Πούλαγε «κούφια» iPhone μέσω Facebook


«Κούφια» iPhone πουλούσε μέσω facebook σε ανυποψίαστους πολίτες και έναντι εκατοντάδων ευρώ ένας 41χρονος που συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο δράστης μαζί με ακόμη τρία μέλη της σπείρας, είχε εξαπατήσει δεκάδες άτομα και είχε εξασφαλίσει το ποσό των 6.000 ευρώ.

Οι απατεώνες είχαν δημιουργήσει προφίλ στο facebook και αναρτούσαν αγγελίες πώλησης για i-phone σε ιδιαίτερα συμφέρουσα και δελεαστική τιμή. Στην συνέχεια μάλιστα για να γίνουν πιο πιστευτοί έστελναν σε υποψήφιους αγοραστές φωτογραφίες της κινητής συσκευής που πράγματι είχαν στην κατοχή τους, μαζί με απόδειξη αγοράς και κανόνιζαν ραντεβού για την πώληση του κινητού. Εκεί ο δράστης, αρχικά έδινε στους ενδιαφερόμενους την πραγματική κινητή του συσκευή, έχοντας ωστόσο μεριμνήσει από πριν να έχει χαμηλά αποθέματα μπαταρίας, προκειμένου να την επεξεργαστούν και να κάνουν σχετική αντιπαραβολή του αναγνωριστικού αριθμού IMEI της συσκευής, με το αντίστοιχο αναγραφόμενο στην απόδειξη.

Στη συνέχεια και ενώ οι ενδιαφερόμενοι πείθονταν για την αγορά την συσκευής, ο δράστης προφασιζόμενος την αφαίρεση της κάρτας sim από τη συσκευή του και την τοποθέτηση της συσκευής στη συσκευασία της, αντικαθιστούσε με τη γνήσια συσκευή με μη λειτουργικό πιστό αντίγραφο, μηδαμινής χρηματικής αξίας, και την παρέδιδε εντός της συσκευασίας της στα θύματά του, λαμβάνοντας το συμφωνηθέν αντίτιμο. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του 41χρονου ενώ αναζητούν τα άλλα 3 άτομα, μετά από δυο καταγγελίες πολιτών. Μάλιστα ο δράστης συνελήφθη ενώ προσπάθησε να εξαπατήσει ενδιαφερόμενο αγοραστή συσκευής κινητού τηλεφώνου, πουλώντας του μη λειτουργικό τηλέφωνο, ως γνήσιο, αντί του χρηματικού ποσού των 650 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα και στην κατοχή του και κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, το οποίο εμφανιζόταν να πωλείται στις επίμαχες αγγελίες, πανομοιότυπο μη λειτουργικό αντίγραφο της ίδιας συσκευής, το οποίο αποπειράθηκε να πουλήσει ως γνήσιο, καθώς και το χρηματικό ποσό των 780 ευρώ. Παράλληλα στο πλαίσιο της προανάκρισης προέκυψε η εμπλοκή του σε ακόμη 8 περιπτώσεις απάτης το τελευταίο δίμηνο,

Στο πλαίσιο των ερευνών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Τμήματος Ασφάλειας Κορυδαλλού, με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε. και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • Δυο αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούσε ο 41χρονος, εκ τον οποίο το ένα ήταν κλεμμένο.
  • Δυο κινητά τηλέφωνα.
  • Τέσσερα μη λειτουργικοί κλώνοι κινητών τηλεφώνων
  • 780 ευρώ
  • πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας
  • πλήθος εγγράφων και ιδιόχειρων σημειώσεων που σχετίζονται με την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα, καθώς και πλήθος αντιγράφων απόδειξης αγοράς συσκευής κινητού τηλεφώνου.

Ο δράστης, κατηγορείται επίσης, για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής ομάδας – συμμορίας, ληστείας, πλαστογραφίαςκλοπήςαπείθειας και ψευδή ανωμοτί κατάθεση.