, , ,

23 Ιουνίου, 2021

Press Room

Πότε θα πέσουν οι μάσκες


Η σημαντική υποχώρηση των κρουσμάτων και οι υψηλές επιδόσεις του εμβολιασμού στη χώρα φαίνεται πως “ρίχνει” τις μάσκες, στους εξωτερικούς χώρους.

Την απόφαση αναμένεται να λάβει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίαση της, σήμερα Τετάρτη, με την πλειονότητα των μελών της να τάσσονται ανοιχτά υπέρ της κατάργησης υπό όρους.

Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών επιβεβαιώνεται και από την απόφαση για μείωση των εβδομαδιαίων ενημερώσεων από το υπουργείο Υγείας.

Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 1η Ιουλίου αλλά ενδεχομένως και νωρίτερα.

Η απαλλαγή από τη μάσκα θα αφορά τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους και αυτό γιατί η επιτροπή κρίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να αστυνομευτεί μία τέτοια διαφοροποίηση.

Αναμένεται να διατηρηθεί η χρήση της σε γήπεδα, συναυλιακούς χώρους και ανοιχτά θέατρα, όπως και στα μέσα μεταφοράς.

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη επικράτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο της μετάλλαξης “Δέλτα” με την αυξημένη μεταδοτικότητα και τη διασπορά της και σε άλλες χώρες, ιδίως μέσα στο καλοκαίρι και στην Ελλάδα, με συνέπεια τη δημιουργία 4ου κύματος της πανδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε: 406 νέα κρούσματα, 277 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι.

Σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου το “4ο κύμα, εάν υπάρξει, θα είναι ηπιότερο και θα αφορά μόνο ανεμβολίαστους“, ενώ ο εμβολιασμός και με τις δύο δόσεις εμβολίου προφυλάσσει, όπως επισήμανε και από τo ινδικό στέλεχος του ιού.

Την ίδια ώρα, η επιχείρηση “Ελευθερία” εισέρχεται στην τρίτη φάση με το άνοιγμα και νέων ραντεβού.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ποσοστό 43% έχει εμβολιαστεί με την 1η δόση. Και 31% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Εφικτός ο στόχος του 70% μέσα στο καλοκαίρι» επισήμανε στη σημερινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της δεύτερης σύμβασης με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna για την ενεργοποίηση, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ, 150 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων το 2022.

Εν τω μεταξύ, κανονικά θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία η διάθεση των δωρεάν self test για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, αποδέχθηκε την σχετική πρόταση του υπουργείου Υγείας.