5 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Ποσό – μαμούθ θα δώσει ο ΟΤΕ στον δήμο Θεσσαλονίκης


Το ποσό – μαμούθ των 3.464.334 ευρώ θα καταβάλλει ο ΟΤΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ποσό αφορά σε αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την εγκατάσταση καρτοτηλεφώνων κατά τα έτη 2001-2003. Με πράξεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης επιβλήθηκαν σε βάρος του ΟΤΕ τέλη και πρόστιμα λόγω της αυθαίρετης κατάληψης κοινοχρήστων δημοτικών χώρων για την τοποθέτηση συσκευών καρτοτηλεφώνων σε διάφορα σημεία της συμπρωτεύουσας.

Η απόφαση του ΣτΕ για τον ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης αλλά οι αποφάσεις που εκδόθηκαν από το Εφετείο ήταν αρνητικές για τον Οργανισμό και έτσι προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος του αποφάσεις.

Τελικά, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ με μια σειρά αποφάσεών του (2090-2094/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης του ΟΤΕ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με την νομολογία του ΣτΕ.

Ακόμη, επισημαίνουν οι δικαστές ότι τα δημοτικά τέλη δεν είναι σε υψηλά επίπεδα ως προς το κοινόχρηστό χώρο που καταλαμβάνουν τα καρτοκινητά τηλέφωνα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτά (τα τέλη) δεν αφορούν μόνο την χρήση της επιφάνειας των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και το υπέδαφος των χώρων αυτών.