16 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Πώς θα κρατήσετε ασφαλές ένα νήπιο που θέλει να σκαρφαλώνει διαρκώς;


Μάθετε γιατί το μικρό σας δεν σταματά να σκαρφαλώνει και τρόπους να το προστατεύσετε από τον ίδιο του τον εαυτό

Ένα από τα… ταλέντα των μωρών που αφήνουν τους γονείς με το στόμα ανοιχτό, είναι η ευκολία με την οποία σκαρφαλώνουν κυριολεκτικά σε ό,τι βρουν διαθέσιμο. Ήδη από την ηλικία των 18 μηνών – πολλές φορές και νωρίτερα – τα μικρά μας εξελίσσονται σε ορειβάτες εσωτερικών χώρων. Την πρώτη φορά ίσως σας φάνηκε πολύ χαριτωμένο. Πλέον πιάνετε τον εαυτό σας να… βλέπει στο μέλλον. Συγκεκριμένα, να διακρίνει κάθε πιθανό τρόπο που οι αμέριμνες κινήσεις του παιδιού μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Γιατί, λοιπόν, αρνείται να παραμείνει στο έδαφος; Μπορείτε να το σταματήσετε; Και τι μπορείτε να κάνετε για να το κρατήσετε ασφαλές όσο επιδίδεται στο νέο του χόμπι;

Γιατί σκαρφαλώνουν τα νήπια;

Το σημαντικότερο «καύσιμο» που έχουν τα νήπια στη διάθεσή τους, είναι η φυσική τους περιέργεια. Η έμφυτη ανάγκη τους να ανακαλύψουν τον κόσμο τα σπρώχνει σε ένα πλήθος νέων δραστηριοτήτων, μία εκ των οποίων είναι και το σκαρφάλωμα. Αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα: Πρώτον, ό,τι και αν κάνετε δεν θα καταφέρετε να εμποδίσετε το μικρό σας από το να ανεβαίνει σε όποιο έπιπλο βρεθεί στον δρόμο του – δεν μπορείτε να τα βάλετε με τη Φύση! Δεύτερον, ακόμη και αν μπορούσατε να το κάνετε, στην πραγματικότητα δεν θα το θέλατε. Χάρη σε αυτή τη δραστηριότητα, το παιδί εξασκεί την αδρή κινητικότητά του και αποκτά περισσότερη δύναμη, ευλυγισία και ισορροπία.

Πώς θα το κρατήσετε ασφαλές

Ναι, δεν μπορείτε να το εμποδίσετε. Μπορείτε όμως να εξασφαλίσετε ότι δεν θα χτυπήσει. Τουλάχιστον όχι πολύ!

Τέλος στην αστάθεια

Απομακρύνετε όλα τα έπιπλα που δεν… πατάνε και τόσο καλά στα πόδια τους. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και οτιδήποτε έχει ροδάκια.

Μίνιμαλ διακόσμηση

Μέχρι να είναι σε θέση να ακολουθήσει βασικές οδηγίες και να εσωτερικεύσει κανόνες, δεν χρειάζεστε και τόσα διακοσμητικά. Φροντίστε να μην υπάρχουν βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα σε ψηλά σημεία. Ακόμη και αν δεν καταφέρει να τα φτάσει, η πίεση που θα ασκήσει στο έπιπλο στο οποίο βρίσκονται αρκεί για να πέσουν επάνω του.

Μην το προκαλείτε

Όταν δεν θέλετε να πέσει κάτι στα χεράκια του, κρύψτε το. Αν το αφήσετε σε ορατό αλλά δυσπρόσιτο σημείο, είναι σαν να του ζητάτε να βάλει τα δυνατά του!

Στιβαρά τραπεζάκια

Ξέρετε πόσες είναι οι πιθανότητες να μην επιχειρήσει να σκαρφαλώσει στο τραπεζάκι του σαλονιού; Σχεδόν καμία! Είναι ακριβώς στο κατάλληλο ύψος και βρίσκεται σε έναν χώρο όπου περνάτε αρκετό χρόνο όλοι μαζί. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το τραπεζάκι σας είναι ικανό να αντέξει το βάρος του μικρού σας. Αν αποτελείται από γυαλί ή άλλο υλικό που σπάει, μάλλον είναι καιρός να το αποχωριστείτε – έστω προσωρινά.

Παιδικές διαδρομές

Απομακρύνατε ό,τι θα μπορούσε να το θέσει σε κίνδυνο. Τώρα είναι η στιγμή να… σκεφτείτε σαν μωρό. Αν σκαρφαλώσει επάνω στον καναπέ, ποιο είναι το επόμενο βήμα του; Φροντίστε να μην υπάρχουν έπιπλα κάτω από παράθυρα – ή έστω τα παράθυρα να είναι πάντα κλειστά.

Μείνετε σε εγρήγορση

Ξέρουμε ότι και να θέλατε να κάνετε το αντίθετο, μάλλον δεν θα τα καταφέρνατε, όμως βεβαιωθείτε πως όταν επιδιώκει να ανέβει σε κάποιο έπιπλο είστε πάντα κοντά του και το παρακολουθείτε. Είναι βέβαιο πως κάποιες φορές θα πέσει. Προετοιμαστείτε για αυτό τόσο πρακτικά (με ένα κουτί πρώτων βοηθειών) όσο και ψυχολογικά. Προσπαθήστε να παραμένετε ψύχραιμοι μέχρι να αντιδράσει το ίδιο στην πτώση του, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε πόσο έχει χτυπήσει πραγματικά και να μην του δημιουργήσετε άγχος.

Εναλλακτικές οδοί

Κάποιες φορές απλώς δεν γίνεται να του επιτρέψετε να σκαρφαλώσει. Μπορεί να βρίσκεστε σε κάποιον χώρο όπου αυτό θα ήταν επικίνδυνο ή μπορεί να είναι ζήτημα διατήρησης κανόνων ευγενείας. Σε αυτή την περίπτωση, μην προσπαθήσετε να το κάνετε να καθίσει ακίνητο: Όντως δεν μπορεί να το κάνει. Τα νήπια έχουν ανάγκη από σχεδόν διαρκή κίνηση. Προσφέρετέ του έναν εναλλακτικό τρόπο να εκτονώσει την ενέργειά του που είναι πιο ενδεδειγμένος για τη συγκεκριμένη περίσταση.

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ