22 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Πώς να ξυπνάτε τα παιδιά για το σχολείο χωρίς γκρίνια


Η επιστροφή του παιδιού στο σχολείο σημαίνει ότι οι χαλαρές ημέρες του καλοκαιριού πρόκειται να δώσουν τη θέση τους στα χρονοδιαγράμματα, τα μαθήματα, τις δραστηριότητες και φυσικά στο πρωινό ξύπνημα. Η συγκεκριμένη αλλαγή συχνά αποτελεί τον κυριότερο λόγο για τη δημιουργία πρωινών εντάσεων.

Πώς λοιπόν θα μάθουν τα παιδιά να ξυπνούν νωρίς αποφεύγοντας τις φωνές και τη γκρίνια;

Ξεκινήστε από τώρα το πρόγραμμα ύπνου

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την έναρξη των σχολείων, γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τις. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο David Swanson, πολλοί γονείς κάνουν το λάθος να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να ξεκινήσουν τα παιδιά τους να μπουν ξανά σε ένα πρόγραμμα ύπνου. Πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί ότι πλέον πρέπει να κοιμάται πιο νωρίς για να ξεκουράζεται καθώς και ότι ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή του.
Μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας ότι γνωρίζετε ότι η επιστροφή σε μια ρουτίνα μπορεί να μην είναι διασκεδαστική. Αλλά και να τους ενημερώσετε ότι η αλλαγή του προγράμματος έχει σκοπό να τους βοηθήσει να αισθάνονται καλά όταν βρίσκονται στο σχολείο.

Καθιερώστε έγκαιρα μια ρουτίνα ύπνου

Καθώς πλησιάζει η ώρα για ύπνο το παιδί θα πρέπει να το γνωρίζει ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να τρώνε αργά ή χαζεύουν στο κινητό ή το τάμπλετ (ειδικά τα πιο μεγάλα παιδιά) και ξαφνικά να τους λέτε « ώρα για ύπνο».

Μια μικρή δωροδοκία δεν βλάπτει

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο David Swanson ποτέ δεν βλάπτει μια μικρή δωροδοκία ειδικά αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Μπορείτε λοιπόν να πείτε στα παιδιά σας ότι μόλις επιστρέψουν στη ρουτίνα τους, θα μπορούν να αγοράσουν καινούργια τσάντα ή έξτρα σχολικά είδη.

Ετοιμάστε από το βράδυ τα πράγματά του

Ζητήστε από το παιδί σας να ετοιμάσει την τσάντα του και να επιλέξει τα ρούχα που θα φορέσει. Αν το καθιερώσετε θα συνειδητοποιήσετε ότι το πρωί δεν θα τρέχετε πανικόβλητη να δείτε αν ξέχασαν να βάλουν τα βιβλία τους ή ποιο μπλουζάκι θα φορέσουν. Έτσι, με το που θα ξυπνήσουν θα έχουν το χρόνο να πλυθούν και να πάρουν το πρωινό τους χωρίς παρατράγουδα.

Πηγή: www.mothersblog.gr