Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω σταγονιδίων – 3D απεικόνιση δείχνει τη σημασία της τήρησης αποστάσεων
Οι ειδικοί της υγείας λένε ξανά και ξανά για τη σημασία της τήρησης αποστάσεων στις όποιες κοινωνικές επαφές έχουν μείνει, ως βασικό εργαλείο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι. Εάν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν, τότε τονίζεται η ανάγκη να τηρείται απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους.
Οι επιστήμονες που μελετούν ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό επισημαίνουν πως η μετάδοση γίνεται συνήθως όταν ένας υγιής άνθρωπος έρθει σε επαφή με σταγονίδια από τον βήχα, την αναπνοή ή το φτέρνισμα ενός ασθενούς.
Η 3D απεικόνιση τη εφημερίδας New York Times χρησιμοποιεί ερευνητικά δεδομένα από το Kyoto Institute of Technology και δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βήχει σε εσωτερικό χώρο. Τα μεγαλύτερα σταγονίδια θα πέσουν στο πάτωμα, ή θα διασπαστούν σε μικρότερα. Η προσομοίωση καταγράφει τη διασπορά τους στη διάρκεια ενός λεπτού μέσα σε χώρο περίπου 55 τετραγωνικών μέτρων. Υπό άλλες συνθήκες, τονίζει το δημοσίευμα, τα σωματίδια μπορεί να συμπεριφερθούν διαφορετικά.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η τήρηση αποστάσεων συμβάλει στην αποφυγή αυτών των σταγονιδίων και συνεπώς περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν, τα μικροσταγονίδια αυτά είναι πιθανό να κινηθούν και σε μεγαλύτερη απόσταση αλλά και να παραμείνουν στον αέρα αρκετή ώρα πριν καταλήξουν σε κάποια επιφάνεια.
Όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα, είναι το μήνυμα των επιστημόνων.
Στο επίκεντρο δεν είναι μόνο ο βήχας και το φτέρνισμα. Μελέτες σε ασθενείς με γρίπη έχουν δείξει πως ακόμα κι εκείνοι που είχαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα εκτοξεύουν μολυσμένα με τον ιό μικροσταγονίδια με την αναπνοή και την ομιλία τους.
Η χρήση μάσκας μπορεί να «διαταράξει» αυτή την εξέλιξη καθώς σταματά τα περισσότερα σταγονίδια. Ωστόσο δεν φαίνεται να συμβάλλει τόσο στη μη εισπνοή των μικρότερων εξ αυτών.