25 Ιουνίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Πολεμικό Ναυτικό: Βύθιση πλοίου από τορπίλη υποβρυχίου – Επίδειξη δύναμης πυρός


Το Πολεμικό Ναυτικό για ακόμα μία φόρα έδειξαν τις ικανότητες και τις δυνατότητές του, όταν σε άσκηση υποβρύχιο βύθισε πλοίο.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος πρόσφατα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ, επιβιβάστηκε στη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ από την οποία παρακολούθησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες διακλαδικές επιχειρησιακές δραστηριότητες στο πλαίσιο της τελικής φάσης επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η άσκηση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε όλη τη Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και αποσκοπούσε στον έλεγχο, στη δοκιμή και στη βελτιστοποίηση λειτουργιών και διαδικασιών διεξαγωγής διακλαδικών επιχειρήσεων.

Πώς οι τορπίλες ελληνικού υποβρυχίου βυθίζουν πλοίο

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών υποβρυχίων με τον τορπιλισμό παροπλισμένου πλοίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση ως στόχος και φυσικά βυθίστηκε.

Το υποβρύχιο έχει εντοπίσει το στόχο του και ετοιμάζεται να τον τορπιλίσει

Το υποβρύχιο έχει εντοπίσει το στόχο του και ετοιμάζεται να τον τορπιλίσει / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού έχει αναδυθεί και βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η τορπίλη από το υποβρύχιο βρίσκει το στόχο της

Η τορπίλη από το υποβρύχιο βρίσκει το στόχο της / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το παροπλισμένο πλοίο έχει μόλις κεραυνοβοληθεί από την τορπίλη του υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Το παροπλισμένο πλοίο που χρησιμοποιήθηκε ως στόχος έχει χτυπηθεί

Το παροπλισμένο πλοίο που χρησιμοποιήθηκε ως στόχος έχει χτυπηθεί / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Μετά τη βολή το πλοίο αρχίζει να βυθίζεται

Μετά τη βολή το πλοίο αρχίζει να βυθίζεται / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Τελικά μέσα σε λίγα λεπτά βυθίζεται και η άσκηση, όπως αναμενόταν, ήταν απόλυτα επιτυχημένη.

Η βολή από το υποβρύχιο ήταν απόλυτα επιτυχημένη και το πλοίο καταλήγει στο βυθό της θάλασσας

Η βολή από το υποβρύχιο ήταν απόλυτα επιτυχημένη και το πλοίο καταλήγει στο βυθό της θάλασσας / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ως επιστέγασμα της εν λόγω εκπαίδευσης το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2010 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Αρχηγός Στόλου, παρακολούθησαν από τη Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ βολές κατά πραγματικού στόχου επιφάνειας από Μονάδες του ΠΝ και της ΠΑ.

Η τελική φάση της προαναφερόμενης εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι βολές, διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως Ν. Καρπάθου και περιλάμβανε βολές Κατευθυνόμενων Βλημάτων (Κ/Β) από Μονάδες Επιφανείας και Ελικόπτερο του ΠΝ, Αεροσκάφη της ΠΑ και Τορπίλης Μάχης (Τ/Λ) από Υποβρύχιο, κατά πραγματικού στόχου επιφανείας. Αναλυτικότερα, οι βολές εκτελέσθηκαν ως ακολούθως: Ένα Κ/Β RIM-7 Sea Sparrow από τη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ. Ένα Κ/Β HELLFIRE από Ε/Π τ. S-70B AEGEAN HAWK. Δύο Κ/Β MAVERICK από Α/ΦH F-16 Block 52+. Μία Τ/Λ SST-4 (μάχης) από Υ/Β τ.214. Όλες οι βολές ήταν επιτυχείς και είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη βύθιση του στόχου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθεί την άσκηση

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρακολουθεί την άσκηση / Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

φωτιστικά inde.gr