Ποιες συντάξεις θα αυξηθούν έως και 15% – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου Ασφαλιστικού
Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις τους θα δουν, πιθανότατα τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς περισσότεροι από 150.000 πολίτες οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (τον Μάιο του 2016 και μέχρι σήμερα), ενώ θετικά θα επηρεαστούν και οι συντάξεις 500.000 παλαιών συνταξιούχων.
Οι αυξήσεις αναμένεται να έχουν αναδρομική ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και έχουν καταβάλει αυξημένες εισφορές.
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν στη «Real News» ότι, από το 2016 και μετά, κάθε χρόνο περίπου 40.000 ασφαλισμένοι αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί προοδευτικά τα επόμενα χρόνια.
Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναζητούν τη χρυσή τομή για τη διαμόρφωση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης από τα 30 έτη ασφάλισης και πάνω και κυρίως από τα 35 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις ώστε η σωρευτική αύξηση στα 35 έτη και πάνω να είναι 2,5 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ωστόσο, θα έχουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 40 έτη.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να πριμοδοτηθούν σημαντικά όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και πέραν των 40 ετών. Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιλέξει να διαμορφώσει τα ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά που είχαν νομοθετηθεί με τον Ν. 3863/10, τότε οι αυξήσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 15%.