, ,

18 Μαΐου, 2021

Press Room

Ποιες ελληνικές παραλίες πήραν Γαλάζια Σημαία


Αποσπώντας 545 γαλάζιες σημαίες για τις ακτές της, 16 σημαίες για τις μαρίνες της και 6 για τα αειφόρα σκάφη της, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με 1η την Ισπανία και 3η την Τουρκία, η οποία αποτελεί και ανταγωνίστρια χώρα, ως προς τον τουρισμό.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του θεσμού της Γαλάζιας Σημαίας από την Ελληνική Εταιρίας Περιβάλλοντος και Φύσης, τονίστηκε η μεγάλη σημασία της καλής επίδοσης της χώρας μας για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Στην παρουσίαση μετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπ. Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Αντζελα Γκερέκου , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου καθώς επίσης εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.

Όπως επισήμανε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης « Κάθε γαλάζια σημαία που κυματίζει στις ακτές επικοινωνεί διεθνώς το μήνυμα ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε καθαρό υγιή και ασφαλή προορισμό.»

Φέτος, λόγω της πανδημίας, στα κριτήρια αξιολόγησης εντάχθηκαν και μέτρα υγειονομικής ασφαλείας των παραλιών. Το γαλάζιο πιστοποιητικό για την περιβαλλοντική διαχείριση των παραλιών μας αλλά και την υγειονομική ασφάλεια που παρέχουν αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα επιπλέον πλεονέκτημα για την προσέλκυση επισκεπτών στη χώρα μας.

Προκειμένου να βραβευτεί με γαλάζια σημαία μία ακτή μία Μαρίνα ή ένα σκάφος πρέπει να πληροί τουλάχιστον 33 διαφορετικά κριτήρια ανάμεσα στα οποία είναι η ποιότητα του νερού, η παροχή υπηρεσιών, η υγειονομική ασφάλεια η περιβαλλοντική ενημέρωση και οι περιβαλλοντικές δράσεις. Οι γαλάζιες σημαίες αναδεικνύουν την βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων περιοχών της χώρας μας.

Ο θεσμός της γαλάζια σημαία μέτρα ήδη 34 χρόνια και έχει υιοθετηθεί διεθνώς από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία που έχουν εντάξει την γαλάζια σημαία ως κριτήριο, προκειμένου να προτείνουν τουριστικούς προορισμούς.

Οι 545 ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για το 2021

Π.Ε. ΕΒΡΟY [2]
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης
Κυανή Ακτή

Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ [4]
Δήμος Κομοτηνής
Αρωγή
Μέση
Φανάρι/Camping
Φανάρι/Ιουλία

Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ [5]
Δήμος Τοπείρου
Εράσμιο
Μάγγανα
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μάνδρα
Μυρωδάτο

Π.Ε. ΚΑΒΑΛΑΣ [10]
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Ammos beach
Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Περιγιάλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Οφρύνιο/Τούζλα
Σαρακήνα
Ορφάνι

Π.Ε. ΘΑΣΟΥ [4]
Δήμος Θάσου
Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
Μακρύαμμος
Πευκάρι 2/Alexandra Beach
Πρίνος Δασύλιο 2/Ilio Mare Beach

Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [13]
Δήμος Βόλβης
Ασπροβάλτα
Νέα Βρασνά
Παραλία Βρασνών
Πόρτο Φίνο
Σερραϊκή Ακτή
Σταυρός Ανατολική
Σταυρός Δυτική
Σταυρός Κεντρική
Δήμος Θερμαϊκού
Αγ. Τριάδα/ΠΙΚΠΑ
Μηχανιώνα-Τουρμπαλί
Νέοι Επιβάτες
Περαία-Κοχύλι
Ποταμός