1 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Πιο κοντά στο Καστελλόριζο το «Oruc Reis» με την τρίτη NAVTEX της Τουρκίας – Ελληνική αντι-NAVTEX


Ακάθεκτη την τακτική της στη Μεσόγειο συνεχίζει η Τουρκία, η οποία χθες εξέδωσε νέα NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, αυτή τη φορά η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία βρίσκεται βορειότερα και πιο κοντά στο Καστελόριζο.

Η νέα NAVTEX με την οποία παρατείνονται οι ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού, αφορά τη χρονική περίοδο 2 Σεπτεμβρίου με 12 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε όπως και οι προηγούμενες από τον σταθμό της Αττάλειας. Η NAVTEX εκδόθηκε για μία περιοχή η οποία εφάπτεται, προς Βορρά, με την αμέσως προηγούμενη, άρα και πιο κοντά στα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Χαρακτηριστικός της τακτικής της Τουρκίας είναι ο χάρτης με τις τρεις τελευταίες Navtex της Τουρκίας που δημοσιεύει το militaire.gr

Νωρίτερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυναμίτισε για άλλη μία φορά το κλίμα με δηλώσεις του, κάνοντας αναφορά για «πειρατεία και ληστεία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που η Τουρκία δεν θα δεχτεί», ενώ φέρεται να αποκάλεσε «πρώην αποικιοκράτες» την Γερμανία και την Γαλλία.

Η νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας προκάλεσε και την αντίδραση της Αθήνας, αρχικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για συμπεριφορά «ταραξία» από πλευράς Αγκυρας και στη συνέχεια με την έκδοση αντι-NAVTEX, από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Στην ελληνική αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η έκδοση της παράνομης Navtex, πάντως, ήταν αναμενόμενη κίνηση μετά τα πυρά που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επίσης προαναγγείλει «τμηματικές» Navtex για την παραμονή του τουρκικού πλοίου για τρεις ακόμα μήνες στην περιοχή.