7 Μαΐου, 2020

Press Room

Περιστατικά Καβασάκι σε δύο παιδιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τι λέει καθηγητής του ΑΠΘ


Δύο παιδιά, ένα από την Αθήνα και ένα από τη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας με τη νόσο Καβασάκι.

Οσον αφορά το παιδί από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, έχει κάνει το τεστ για το νέο κορωνοϊό και έχει βγει αρνητικό. Πάντως, οι γιατροί δείχνουν να μην ανησυχούν, καθώς όπως δηλώνουν κάθε χρόνο στη χώρα εμφανίζονται τέτοια περιστατικά.

Καθηγητής Ροηλίδης: «Καβασάκι είχαμε προ κορωνοϊού»

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα περιστατικά με τη νόσο Καβασάκι, καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή το κρούσμα της νόσου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ροηλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του Open Tv δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καβασάκι είχαμε προ κορωνοϊού. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο». «Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια δεν ήταν θετικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παράλληλα, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Καβασάκι με τον κορωνοϊό. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορωνοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός, δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον».

Σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά», υπογράμμισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία, ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια ανευρύσματα στεφανιαία αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ’ σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό». Τέλος για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται αιτιολογικά η νόσος Καβασάκι (σσ με τον κορωνοϊό). Σχετίζονται μόνο χρονολογικά».

Σημειώνεται ότι παρόμοια περιστατικά είχε καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα, τόσο σε Βρετανία, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμπτώματα της νόσου Καβασάκι

Αναφορικά με τα συμπτώματα της νόσου Καβασάκι, περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για 4 και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Σημειώνεται ότι η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία). Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.