18 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Περιορισμός μετακινήσεων: Τι ισχύει από σήμερα με τα SMS -Πότε επιτρέπεται ταξίδι από νομό σε νομό


Ανοίγει σήμερα, με μέτρα, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια ανά τη χώρα, ωστόσο διατηρείται το sms για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Μάλιστα σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων τη νύχτα, αυτός είναι και ο λόγος που τα καταστήματα κλείνουν στις 20:00.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τα καταστήματα θα κλείνουν στις 20:00, ενώ το ωράριο για απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00. Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. «Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από νομό σε νομό» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Οι έξι εξαιρέσεις αφορούν:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής

Απαγόρευση σε μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι η απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι σε ισχύ από τις 9 μ.μ. έως 5 π.μ. στην επικράτεια και από 6 μ.μ. έως 5 π.μ στις «κόκκινες περιοχές» της χώρας. Ωστόσο σε αυτά τα χρονικά διαστήματα η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εργασία, γιατρό ή ατομική άθληση /έξοδο με κατοικίδιο.

Οι μετακινήσεις την υπόλοιπη ημέρα εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Μετακινήσεις για αγορές

Σήμερα ανοίγει και το λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα και με click away στις κόκκινες περιοχές. Οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο εμπορικό κατάστημα επιθυμούν στέλνοντας το SMS στο 13033. Σε όλες τις περιπτώσεις αγορών θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 2. Αναλυτικά η διαδικασία:

  • Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στα καταστήματα είτε στέλνοντας αριθμό 2 SMS στο 13033, είτε με έντυπο μετακίνησης.
  • Τα μηνύματα θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.
  • Εντός του Νομού μας
  • Mόνο με click away στις «κόκκινες» περιοχές