12 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Περιορισμός μετακινήσεων, ΙΧ και σκυλιά -Τι ισχύει για τις βόλτες με το αυτοκίνητο


Από αύριο, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, το πανεθνικό lockdown θα γίνει ακόμα πιο σκληρό, καθώς θα ξεκινήσει ο περιορισμός των μετακινήσεων 21:00 με 05:00, με λιγότερες επιλογές SMS για έξοδο από το σπίτι.

Από το βράδυ της Παρασκευής, λοιπόν, οι λόγοι μετακίνησης θα είναι τρεις (εργασία, θέματα υγείας, βόλτα κατοικιδίου), ενώ οι επιλογές στα SMS θα είναι μόλις δύο, το 1 και το 6. Ανάμεσα σε αυτά μπαίνει και το ζήτημα της χρήσης των ΙΧ, αλλά και της μετακίνησης με το αυτοκίνητο για τη βόλτα του σκύλου.

Σκύλος και ΙΧ -Τι ισχύει για βόλτα και επίσκεψη σε κτηνίατρο

Όπως γίνεται ξεκάθαρο, τις νυχτερινές ώρες αυστηροποιούνται πολύ τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού και αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τους ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι μέσω των SMS κινούνταν στα όρια της… νομιμότητας.

Πλέον η βόλτα κατοικιδίου θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πλησίον της οικίας μας με SMS με κωδικό 6. Είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων να βάζουν τα κατοικίδιά τους στο ΙΧ και να πηγαίνουν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους (συνήθως με περισσότερο κόσμο και κίνηση) χρησιμοποιώντας την επιλογή 6 στα SMS μετακίνησης. Πλέον αυτό απαγορεύεται για το διάστημα του περιορισμού των μετακινήσεων 21:00-05:00.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα αν θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να παίρνει τον σκύλο μαζί του και σε βόλτα (για άθληση) στη θάλασσα ή στο βουνό. Παράλληλα, αν χρειαστεί ιατρική φροντίδα μέσα στη νύχτα το κατοικίδιο, οι ιδιοκτήτες του προφανώς και μπορούν να το πάνε σε διανυκτερεύον κτηνιατρείο για τις πρώτες βοήθειες, χρησιμοποιώντας το SMS 1.

Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύει 21:00-05:00

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πως οι μετακινήσεις θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μετά τις 21:00 έως τις 5:00 το πρωί.
Οι πολίτες, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, θα μπορούν να μετακινούνται εκείνο το διάστημα αυστηρά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Ποια SMS θα ισχύουν για το βράδυ

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. «Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με SMS με κωδικό 6».