Το διαδίκτυο και η ψηφιακή επανάσταση φέρνει καθημερινά αλλαγές στην ζωή μας. Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτές τις αλλαγές και όχι άδικα καθώς ο εθισμός των νέων στο διαδίκτυο είναι ανησυχητικός.

Όμως “ουδέν κακόν αμιγές καλού” και ίσως μέσα σε αυτήν την δύνη της «έξυπνης» τεχνολογίας μπορούμε να δούμε και μερικές φωτεινές ακτίνες ελπίδας.

Σε ότι αφορά το διάβασμα τα πράγματα μάλλον ευνοούνται από την ψηφιακή έκρηξη καθώς σύμφωνα με τους επίσημους στατιστικούς πίνακες, στην Ελλάδα ο χρόνος ανάγνωσης βιβλίων έχει αυξηθεί όπως έχει αυξηθεί επίσης και το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζουν πάνω από 10 βιβλία ετησίως.

Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες τις οποίες μπορούμε να βρούμε εύκολα στο διαδίκτυο προσφέρουν σημαντικά λογοτεχνικά αλλά και επιστημονικά έργα. Τα δε κλασικά βιβλία μπορούν να διατεθούν όλα εντελώς δωρεάν εφόσον μετά τα 70 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα γίνονται «κοινό κτήμα» δηλαδή δεν περιορίζονται πλέον από τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρακάτω παραθέτονται πέντε αγαπημένα βιβλία κλασσικής λογιτεχνίας που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν σε μορφή ebook:

«Η Μυστηριώδης Νήσος» του Ιούλιου Βέρν

vern2

Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Η Μυστηριώδης Νήσος» σε μια γλαφυρή απόδοση και υπέροχη εικονογράφηση. Η Μυστηριώδης Νήσος θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της συγγραφικής δεινότητας του Ιουλίου Βερν.

Το ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη σε Comic

ithaka2

Η «Ιθάκη» ίσως είναι το πιο γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Ο Αυστραλός σκιτσογράφος Gavin Aung Than σκιτσάρει με το πενάκι του το ποίημα και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Το ποίημα «Ιθάκη» δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο περιοδικό Γράμματα, το 1911 και θεωρείται διδακτικό-φιλοσοφικό ποίημα. Το ποίημα είναι γραμμένο με αμεσότητα, σε δεύτερο πρόσωπο, όπου ο ποιητής μιλά άμεσα στον αναγνώστη. Η έμπνευση του Καβάφη για το ποίημα είναι η Ιθάκη της Οδύσσειας του Ομήρου, η πατρίδα και ο πολυπόθητος στόχος προορισμού του Οδυσσέα και είναι το τελευταίο από τα μυθικά ποιήματά του.

Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπη Δέλτα

trelantonis2

Ο «Τρελαντώνης» πρωτοεκδόθηκε το 1932 και παρουσιάζει τον τρελούτσικο ήρωά, περιγράφοντας παράλληλα το συναρπαστικό καλοκαίρι του 1879 που πράγματι πέρασαν στην Καστέλα τα τέσσερα παιδιά του Εμμανουήλ Μπενάκη: της Αλεξάνδρας, του Αντώνη, της Πηνελόπης (Πουλουδιά) και του Αλέξανδρου. Ο Αντώνης είναι ο πιο σκανδαλιάρης από όλους, αλλά ακέραιος χαρακτήρας αφού δεν λέει ποτέ ψέματα και παραδέχεται με θάρρος όλες του τις σκανδαλιές γνωρίζοντας πως θα ακολουθήσει η τιμωρία. Είναι παλικάρι, δεν κλαίει ποτέ, δε φοβάται να δεχτεί κάθε τρελή πρόκληση και βρίσκεται συνέχεια σε μπελάδες!

«Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου

psilabouna

Το μοναδικό έργο στην ελληνική παιδική λογοτεχνία «Τα Ψηλά Βουνά» έμεινε χαραγμένο στην μνήμη των Ελλήνων ως στο αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου μέσα από απλή και ζωντανή γλώσσα, αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που περνούν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

mikrosprigki

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα από τα γνωστότερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα και αγγίζει βαθιά τον αναγνώστη μεταδίδοντάς του μεγάλες αλήθειες και αξίες. Το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί ως παιδικό παραμύθι όμως απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Μέσα από τα μηνύματα που δίνει ο μικρός πρίγκιπας, προσπαθεί να διδάξει το νόημα της ζωής και να μιλήσει για την αγάπη και τη φιλία.

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη eBooks4Greeks.gr θα βρείτε ακόμα πολλά δωρεάν βιβλία στην ελληνική γλώσσα. Για όσους έχουν εξοικείωση με την Αγγλική μπορούν να επισκεφθούν την βιβλιοθήκη OpenRightsLibrary.com η οποία αν και βρίσκεται σε δοκιμαστική έκδοση περιλαμβάνει αρκετά αγαπημένα κλασικά λογοτεχνικά βιβλία όπως: «The Great Gatsby», «Wuthering Heights», «Jane Eyre», «Nineteen Eighty-Four (1984)», «Animal Farm», «The Little Prince», «Romeo and Juliet» κα.