, ,

1 Ιουλίου, 2021

Press Room

Πελώνη: Με τον εμβολιασμό θα αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα


«Καθώς η ύφεση της πανδημίας στη χώρα συνεχίζεται, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει. Ασφαλείς πολίτες είναι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Τα στοιχεία, όπως είπε, «καταδεικνύουν και οι επιστήμονες προειδοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μπορεί, ταυτόχρονα, να λειτουργούν σαν αναμεταδότες του ιού, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ευρύτερο κίνδυνο για την κοινότητα. Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και ταυτόχρονα το εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα».

«Όλη η προσπάθειά μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «είναι να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό και να χτίσουμε όσο νωρίτερα το τείχος ανοσίας, κάτι που αποτελεί εισιτήριο επανόδου στην κανονικότητα. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε νέα περιοριστικά μέτρα ευρείας κλίμακας». Τόνισε δε ότι άμεσα θα μπορούσε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών. «Επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα», διευκρίνισε.

Για την μη υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των εργαζομένων στην εστίαση, είπε: «Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Το πλαίσιο που ανακοινώσαμε αφορά υπηρεσίες ψυχαγωγίας, άρα μη ουσιώδεις δραστηριότητες. Ο πελάτης είναι πελάτης, ο εργαζόμενος είναι εργαζόμενος, δεν είναι εκεί για διασκέδαση. Ασκεί μια βασική δραστηριότητα επιβίωσης».

Όσον αφορά τη νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η κυρία Πελώνη σημείωσε: «Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η πολιτεία θα κάνει το καθήκον της, αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση να τηρήσουν το πλαίσιο κανόνων δημόσιας υγείας, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες και θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους πελάτες».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες θα ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες. Οι εμβολιασμένοι ξένοι επισκέπτες επίσης θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαιώσεις αρνητικών τεστ, ανάλογα με τον χώρο στον οποίο κινούνται».