27 Οκτωβρίου, 2020

Press Room

Πειρατεία σε ελληνόκτητο τάνκερ: Η δραματική έκκληση του πλοιάρχου και η κινηματογραφική επιχείρηση των Βρετανών κομάντος


Δραματική ήταν, όπως ακούγεται στο σχετικό ηχητικό ντοκουμέντο, η έκκληση για βοήθεια του Έλληνα πλοιάρχου του ελληνόκτητου τάνκερ «Nave Andromeda» προς τις αρχές της Βρετανίας κατά τη διάρκεια απόπειρας πειρατείας από επτά λαθρεπιβάτες, πιθανότατα Νιγηριανούς.

«Οι λαθρεπιβάτες είναι έξω. Έχω τέσσερις από τη μια μεριά και δύο κοντά στη γέφυρα αλλά δεν μπορούν να μπουν μέσα. Προσπαθώ να τους έχω ήρεμους αλλά χρειάζομαι άμεσα, άμεσα βοήθεια» ακούγεται να λέει ο πλοίαρχος του τάνκερ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες η ένταση με τους λαθρεπιβάτες στο ελληνόκτητο τάνκερ ξεκίνησε όταν το πλήρωμα προσπάθησε να τους περιορίσει σε μια καμπίνα, ωστόσο εκείνοι άρχισαν να τους απειλούν ότι «θα τους σκοτώσουν».

Ακούστε την έκκληση για βοήθεια από τον Έλληνα πλοίαρχο του τάνκερ:

Η κινηματογραφική επιχείρηση των Βρετανών κομάντος στο τάνκερ

Όπως μετέδωσε η Daily Mail συνολικά 16 Βρετανοί κομάντος συμμετείχαν στην επιχείρηση πάνω στο ελληνόκτητο πλοίο στο οποίο γίνονταν απόπειρα πειρατείας από τους λαθρεπιβάτες. Χωρισμένη σε δύο ομάδες, οι κομάντος σε ένα σκηνικό που θύμιζε ταινία κατέβηκαν με σχοινιά από ελικόπτερα στην πλώρη και την πρύμνη του τάνκερ προκειμένου να εγκλωβίσουν τους λαθρεπιβάτες. Την ίδια ώρα, δύτες στην φρεγάτα HMS Richmond βρίσκονταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να είχαν τοποθετηθεί νάρκες στα ύφαλα του πλοίου.

Τα ελικόπτερα πάνω από το τάνκερ με φως και θόρυβο ξεκίνησαν συντονισμένα να αποπροσανατολίζουν τους λαθρεπιβάτες, ενώ ένα τρίτο ελικόπτερο σάρωσε το κατάστρωμα προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν απειλές. Από την άλλη, στην επιχείρηση-αστραπή που στήθηκε οι κομάντος άρχισαν να πλησιάζουν στο σημείο που βρίσκονταν οι λαθρεπιβάτες, οι οποίοι παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση.

Σημειώνεται ότι χθες το υπουργείο Ναυτιλίας επικοινώνησε με τις βρετανικές Αρχές, οι οποίες ανέφεραν ότι το συμβάν αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και όλο το πλήρωμα είναι καλά στην υγεία του. Στο τάνκερ βρίσκονταν και πέντε Έλληνες.