19 Απριλίου, 2020

Press Room

Πάσχα: Τι μπαχαρικά να βάλεις στο αρνί ή το κατσίκι για να γίνει γλύκισμα


O πασχαλινός οβελίας θα είναι φέτος για πολύ κόσμο φουρνιστός, μόνο που κανείς δεν θέλει να θυσιάσει τη γεύση για χάρη των έκτακτων περιστάσεων.

Πόσο μάλλον που δεν θα έχουμε για βοήθεια τη σωτήρια μαρινάδα, καθώς οι σεφ δεν προτείνουν για ψητά φούρνου να μαρινάρουμε το κρέας.

Γιατί στο φούρνο τον πρώτο λόγο έχουν τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκεφτεί (μουστάρδα, σκόρδο, ξύσματα εσπεριδοειδών κ.λπ.).

Αυτό που λένε όλοι οι ειδικοί είναι το καλό «μασάζ» που πρέπει να κάνουμε στο κρέας με το αλατοπίπερο και τα μπαχάρια της επιλογής μας, τρίβοντας το κρέας μέσα-έξω με τα υλικά. Και μετά το αφήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ώστε να απορροφήσει αρώματα και γεύσεις.

Τι άλλο μπορούμε όμως να βάλουμε για να νοστιμίσουμε το αρνάκι/κατσικάκι που θα μπει στον φούρνο μας; Δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι και μάραθος παραμένουν τα βασικά μυρωδικά που συνοδεύουν αρνιά και κατσίκια, επιλέγοντας συνήθως ένα από αυτά.

Οι πιο προχωρημένοι γευστικά επιμένουν όμως σε αναπάντεχους συνδυασμούς που ανεβάζουν επίπεδο το αρνάκι, κάνοντάς το… γκουρμέ: κουρκουμά με δεντρολίβανο, πάπρικα με θυμάρι, δυόσμο με γλυκάνισο, κύμινο με ντομάτα, κόλιανδρο με δεντρολίβανο, μαντζουράνα με ρίγανη.

Σε ακόμα πιο τολμηρές καταστάσεις, προτείνεται επίσης ένα μείγμα με κάρι, γιαούρτι, σιναπόσπορο, θυμάρι και πράσινο πιπέρι.

Και ένας τελευταίος συνδυασμός: κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο, μπαχάρι, κουρκουμάς και κρασί…