26 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Παράταση θα δοθεί στις 120 δόσεις μόνο εάν… αυξηθούν οι αιτήσεις!


Παράταση θα δοθεί στις 120 δόσεις μόνο εάν… αυξηθούν οι αιτήσεις! Σε ένα μήνα έρχεται και νέο φορολογικό νομοσχέδιο με αλλαγές στις πάγιες ρυθμίσεις! Δείτε ακόμα: Αυτό κερδίζεις αν κάνεις επαναρύθμιση με τις νέες 120 δόσεις!

Επειδή όμως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που αναχώρησαν χθες από την Αθήνα θα συνεχιστεί και εκ του μακρόθεν τις επόμενες μέρες, η συμμετοχή των οφειλετών κρίνεται ως καθοριστική. Γιατι μπορεί οι φορείς της αγοράς να ζητάνε 3 μήνες παράταση στις 120 δόσεις και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για να δώσει έναν, στην πράξη όμως όλα θα κριθούν την τελευταία μέρα, από τη συμμετοχή του κόσμου δηλαδή στην έκτακτη ρύθμιση μέχρι τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Την τύχη τους στα χέρια τους κρατούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, για το αν θα προλάβουν να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση των 120 δόσεων -ή αν τελικώς αυτή διακοπεί απότομα την ερχόμενη Δευτέρα όπως είναι ψηφισμένο να συμβεί.

120 δόσεις παράταση

«Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι 4-5 μέρες που απομένουν» έλεγαν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει να λαμβάνει καθημερινά ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεων. «Πρέπει να έχουμε στοιχεία για να φανεί αν δικαιολογείται η παράταση» εξηγούν.

Η χαμηλή ροή αιτήσεων μετά τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ακύρωνε στην πραγματικότητα (και έναντι των δανειστών φυσικά) τα αιτήματα της αγοράς για παράταση κατά τουλάχιστον 1 μήνα –όπως ζητούσε μάλιστα και ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Γιατί να παρατείνουμε κάτι αν ο κόσμο δεν σπεύδει να το αξιοποιήσει;» ήταν η πρώτη απάντηση στα σχετικά αιτήματα. Η αρνητική τάση αυτή όμως φαίνεται πως πλέον ανατράπηκε. Γιατί και στο υπουργείο Οικονομικών λένε πλέον πως «αν οι οφειλέτες συνεχίσουν να μπαίνουν μαζικά στη ρύθμιση, όπως συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, τότε μπορεί να δοθεί παράταση».

Αν και αναγκαία συνθήκη, δεν αρκεί αυτό μόνο του, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές. Μεγάλο ρόλο παίζουν αν, πώς και ποιοι αξιοποιούν τις 120 δόσεις ή όχι: πόσα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα), πόσες επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), για τι είδους ή ύψους οφειλές κλπ. όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν για να φανεί την τελευταία στιγμή αν θα δοθεί παράταση στις «120» και για πόσες ημέρες τελικά: για 90 μέρες που ζητά η αγορά, για 30 που λένε οι πληροφορίες ή …για μέχρι 4 ή 5 το πολύ -ως τα τέλη της εβδομάδος που έρχεται δηλαδή ή και καθόλου!