Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Τα «δώρα» της κυβέρνησης
Με δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, που αλλάζουν δραστικά και ουσιαστικά το νευραλγικό νοσηλευτικό πεδίο στο ΕΣΥ αλλά και την καθημερινότητα των ασθενών, θα «τιμηθεί» η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή στη χώρα μας – μία ημέρα που ούτως ή άλλως έχει έντονο συμβολισμό αλλά ιδίως εφέτος βρίσκει τους νοσηλευτές στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, στην καρδιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Η θεσμοθέτηση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ καθώς και ειδικευόμενων νοσηλευτών -όπως θα ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν σε νομοθέτημα τις αμέσως επόμενες ημέρες- αποτελούν τα «δώρα», σε συμβολικό και κυρίως σε ουσιαστικό επίπεδο, της κυβέρνησης προς τους αυτούς τους σημαντικούς πλην αφανείς ήρωες του συστήματος υγείας.
Σημειώνεται ότι σήμερα στο ΕΣΥ απασχολούνται περίπου 35.000 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές -οι τελευταίοι είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, το τελευταίο διάστημα και λόγω της πανδημίας η πόρτα του ΕΣΥ άνοιξε, μέσω διετούς διάρκειας σύμβασης, για άλλους 600 νοσηλευτές. Στο σύνολό του, ωστόσο, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι γηρασμένο, με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαγγελματική του εξουθένωση αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας.
Τι σημαίνει για το ΕΣΥ η σύσταση κλάδου νοσηλευτών
Η θεσμοθέτηση κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ είναι ένα από τα πάγια αιτήματα των νοσηλευτών που πλέον θα ικανοποιηθεί. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ) αιτούνταν σταθερά και διαχρονικά τα τελευταία 15 χρόνια τη δημιουργία κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ, στον οποίο θα ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΕ και ΤΕ).
Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών υπογραμμίζουν πως η σύσταση κλάδου με νοσηλευτές που φέρουν τον ίδιο εκπαιδευτικό και επαγγελματικό τίτλο εκτός από τα οφέλη που θα έχει για τους νοσηλευτές του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αλλά και τις διεκδικήσεις τους – κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται πχ από τον κλάδο ιατρών ΕΣΥ ή φαρμακοποιών ΕΣΥ- θα λειτουργήσει μόνο θετικά για το σύστημα υγείας και τους πολίτες.
Κι αυτό, διότι όπως εξηγούν, η σύσταση κλάδου νοσηλευτών σημαίνει πως για κάθε αποχώρηση ή συνταξιοδότηση νοσηλευτή θα προκηρύσσεται άμεσα η θέση και θα καλύπτεται σε εύλογο χρονικό διάστημα μέσω των σχετικών οργάνων του υπουργείου Υγείας που θα αξιολογούν όσους συμμετέχουν στην προκήρυξη. Αυτό σήμερα δεν γίνεται και οι σχετικές διαδικασίες, που υλοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ, είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Από την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ μέχρι την πρόσληψη ενός νοσηλευτή μπορεί να χρειαστούν έως και 4 (!) χρόνια.
Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, κατά τους ειδικευόμενους γιατρούς
Η θεσμοθέτηση των ειδικευόμενων νοσηλευτών – κατά το πρότυπο των ειδικευόμενων γιατρών- είναι μια καινοτομία για την εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία των πτυχιούχων νοσηλευτών, η οποία την ίδια στιγμή αναμένεται να αλλάξει δραστικά τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Κι αυτό γιατί οι εκπαιδευόμενοι νοσηλευτές θα ενισχύσουν το ΕΣΥ, που κατέχει επί χρόνια την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά να είναι το σύστημα υγείας με τους λιγότερους νοσηλευτές στην Ευρώπη (αναλογούν 1,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους όταν ο μέσος όρος είναι 8,7).
Οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της ΕΝΕ, το οποίο ωστόσο έγινε δεκτό για πρώτη φορά από την τωρινή κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.
Ο συνολικός σχεδιασμός αφορά την ένταξη σε ετήσια βάση στο ΕΣΥ 1.500 νοσηλευτών για νοσηλευτική ειδικότητα. Ωστόσο, λόγω της συγκυρίας και της πανδημίας, οι πρώτες θέσεις για ειδικευόμενους νοσηλευτές θα ανοίξουν στα νοσοκομεία Αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Οι νοσηλευτικές ειδικότητες που θα οριστούν είναι εκείνες της Εντατικολογίας, της Παθολογίας, της Χειρουργικής, της Ψυχιατρικής, της Καρδιολογίας. Το 75% των θέσεων κάθε χρόνο θα ανοίγει για τους αποφοίτους των ανώτατων νοσηλευτικών σχολών και το 25% για τους νοσηλευτές που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ και επιθυμούν να λάβουν ειδικότητα.