13 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Οι φτωχοί δεν έχουν πρόσβαση στην ινσουλίνη – Μέτρα από τον ΠΟΥ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα εξετάσει για πρώτη φορά αν είναι δυνατόν να περιλάβει την ανθρώπινη ινσουλίνη, θεραπεία κατά του διαβήτη, στον κατάλογό του των προεπιλεγμένων φαρμάκων, προκειμένου να διευρύνει την πρόσβαση σε αυτή τη σωτήρια θεραπεία.

Η ειδική υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία προέβη στην ανακοίνωση αυτή ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, που τιμάται κάθε 14 Νοεμβρίου. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο κόσμος αριθμεί περισσότερα από 42 εκατομμύρια διαβητικούς ενήλικες έναντι 108 εκατομμυρίων το 1980, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο αριθμός τους μπορεί να ξεπεράσει τα 629 εκατομμύρια το 2045, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (FID).

“O διαβήτης καταγράφει αύξηση σε όλο τον κόσμο και αυξάνεται ακόμη πιο γρήγορα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος”, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπεγέζους. “Πάρα πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται ινσουλίνη συναντούν οικονομικές δυσκολίες για να έχουν πρόσβαση σε αυτήν (…) και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η πρωτοβουλία της προεπιλογής του ΠΟΥ για την ινσουλίνη είναι ζωτικής σημασίας στάδιο για να εξασφαλιστεί ότι όλοι αυτοί που χρειάζονται τη σωτήρια αυτή θεραπεία θα μπορούν την έχουν”, τόνισε.

Παρότι η πλειονότητα των διαβητικών ζει στις χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, πολλοί χρειάζονται ινσουλίνη αλλά δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν, συνήθως λόγω του υψηλού της κόστους. Μόνο ένας στους δύο διαβητικούς τύπου 2 έχει πρόσβαση στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο iatropedia.gr