9 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Ωτίτιδα στα παιδιά: Συμβουλές αντιμετώπισης


Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι η ωτίτιδα χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης, καθώς η φλεγμονή που προκαλεί μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια προβλήματα – Τα συμπτώματα και οι συμβουλές αντιμετώπισης.

Η ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή ιογενής λοίμωξη, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η λοίμωξη επηρεάζει το σημείο που βρίσκεται πίσω από το τύμπανο και μπορεί να είναι επώδυνη λόγω της συσσώρευσης πύου στο μέσο αφτί.

 

Οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι η ωτίτιδα χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης, καθώς η φλεγμονή που προκαλεί μπορεί να πυροδοτήσει χρόνια προβλήματα ακόμη και στην ακοή του παιδιού και διάτρηση τυμπάνου.

 

Ο λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν συχνότερα ωτίτιδες σε σχέση με τους ενήλικες είναι επειδή οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι πιο στενές και έτσι, δεν διευκολύνεται η διέλευση των υγρών, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται. Τα συμπτώματα που δείχνουν ωτίτιδα είναι:

 

– Ο πόνος στο αφτί

– Η προσωρινή αδύναμη ακοή

– Ο πυρετός

– Το αίσθημα κόπωσης και η αδιαθεσία

– Ο πονοκέφαλος

– Η απώλεια όρεξης

– Η έκκριση υγρού από το αφτί

– Η δυσκολία στον ύπνο

– Ο εμετός (σπανιότερα)

 

Αναλόγως με την αιτία της ωτίτιδας, αλλά και το συνολικό ιστορικό του παιδιού, ο γιατρός χορηγεί την κατάλληλη θεραπεία. Συνήθως επιλέγεται αντιβίωση.

 

Συμβουλές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ωτίτιδας:

Αν το παιδί νιώθει πόνο, τότε μπορεί να χορηγηθεί αναλγητικό κατάλληλο για την ηλικία του.

Αν έχει πυρετό, μπορεί να λάβει αντιπυρετικό αναλόγως της ηλικίας του.

Αν παρουσιάζει παράλληλα και ρινική συμφόρηση μπορεί να λάβει κάποιο ειδικό αποσυμφορητικό σπρέι.

Αν ο γιατρός χορηγήσει στο παιδί αντιβιοτικό, θα πρέπει να το πάρει για όλο το διάστημα που θα του καθορίσει και όχι να σταματήσει μόλις υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Αν με τη λήψη αντιβιοτικού δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα μέσα σε 2-3 μέρες, απευθυνθείτε και πάλι στο γιατρό, διότι μπορεί να χρειάζεται να τροποποιήσει την αγωγή.

Αν υπάρχει πολύ πύον μέσα στο αφτί, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει κατά περίπτωση τυμπανοκέντηση για να αφαιρέσει το υγρό από το αφτί.