Οκτώβριος 23, 2019

Press Room

Οινοπαραγωγοί της Κ.Μακεδονίας παρουσίασαν σε Γάλλους τις οινικές διαδρομές και τα κρασιά τους


Δευτέρα απόγευμα, 21 Οκτωβρίου. Στο πολυσύχνατο και φθινοπωρινό Παρίσι σε ένα από τα μπιστρό του

βραβευμένου με αστέρι “ Μισελέν” Ανδρέα Μαυρομάτη, κάτι αποσπά τον επισκέπτη από τις ελληνικές λιχουδιές και τα προϊόντα που βρίσκονται στο ισόγειο. Είναι οι ζωηρές συζητήσεις σε εύθυμο κλίμα που ακούγονται  από τους επαγγελματίες που σιγά σιγά γίνονται όλο και περισσότεροι στον πάνω όροφο, όπου έχουν στηθεί τα τραπέζια για την οινογνωσία και τις παρουσιάσεις των οινοποιείων που θα ακολουθήσουν.

Πρόκειται για την εκδήλωση που έχει διοργανώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Γαλλίας και την Aegean Airlines, όπου  εννέα οινοποιεία της Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν για να δείξουν σε Γάλλους δημοσιογράφους και επαγγελματίες του τουρισμού το οινοτουριστικό τους προϊόν.

“ Είναι μια προσπάθεια που έχουμε αρχίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό για να προωθήσουμε τα θεματικά προϊόντα που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τομεάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος. “ Οι οινοποιοί έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια καταπληκτική δουλειά όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, αλλά και τη δημιουργία οινοτουριστικών υποδομών. Θέλουμε να συνδράμουμε σε αυτήν την προσπάθεια και να προσεγγίσουμε αγορές, όπως η Γαλλία”, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: “ Οι Γάλλοι αγαπούν τον οινοτουρισμό και δεν μας γνωρίζουν όσο θα θέλαμε. Για αυτό και την άνοιξη θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, καθώς θα καλέσουμε ανθρώπους του χώρου (επαγγελματίες και δημοσιογράφους) να δουν από κοντά όλα όσα τους περιγράψαμε στην εκδήλωση”.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν και παρουσίασαν την ταυτότητα και τα προϊόντα τους ήταν όλα από την Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για τα κτήματα Τσάνταλη, Χατζηβαρύτη, Κεχρής, Βαένι, Γεροβασιλείου και Πόρτο Καρράς, που είναι μέλη του οινοτουριστικού δικτύου δρόμοι του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας και τα οινοποιεία Κούρτης, Κελεσίδη και Νεράντζη.

Η διευθύντρια του ΕΟΤ Γαλλίας Δήμητρα Βοζίκη, μαζί με τον τομεάρχη Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρο Θάνο, καλωσόρισαν τους Γάλλους προσκεκλημένους και μίλησαν για το πλούσιο τουριστικό προϊόν της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Βοζίκη, “ το ελληνικό κρασί αρχίζει να κερδίζει έδαφος στη Γαλλία και να μπαίνει σε καλά εστιατόρια”. “ Ο οινικός τουρισμός είναι υψηλής ποιότητας και προσελκύει ένα κοινό με μεγαλύτερη αγορστική δύναμη και με εξειδικευμένα ενδιαφέροντα σε σχέση με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία. Είμαι πολύ χαρούμενη που η κεντρική Μακεδονία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία κι εμείς ως ΕΟΤ θα διοργανώσουμε αποστολή την άνοιξη για να γνωρίσουν οι Γάλλοι από κοντά τα οινοποιεία”.

Στην εκδήλωση έδωσε το “ παρών” και η πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Αγλαία Μπαλτά, η οποία δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “ Υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά στο Παρίσι αντιπροσωπευτικά οινοποιεία από την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχής με μακραίωνη παράδοση στο κρασί. Λόγω της εδαφολογικής διαμόρφωσης και του μικροκλίματος, μεταξύ άλλων, έχουν αναπτυχθεί γηγενείς ποικιλίες τέτοιες που έχουν προκαλέσει ήδη το έντονο ενδιαφέρον των Γάλλων. Με εκδηλώσεις σαν αυτήν επιτυγχάνεται η περαιτέρω διείσδυση του μακεδονικού οίνου στην Γαλλία. Παράλληλα η ευκαιρία που δίνεται σε επισκέπτες να δουν από κοντά τα οινοποιεία αυτά είναι μια πολύτιμη και μοναδική εμπειρία.»

Η διείσδυση του ελληνικού κρασιού στη Γαλλία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως ανέφερε η Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκπρόσωπος των “ Οίνων Β.Ελλάδος”. “ Για το λόγο αυτό εκδηλώσεις σαν αυτήν, βοηθούν σημαντικά να δείξουμε τα προϊόντα μας αλλά κυρίως να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεργασιών και μια ομάδα που μπορεί να προχωρήσει και σε επόμενες δράσεις. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΕΟΤ Γαλλίας αλλά και η Aegean Airlines στηρίζουν μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την προβολή του οινοτουρισμού και των επισκέψιμων οινοποιείων. Μην ξεχνάμε ότι ήδη εδώ και λίγο καιρό η Aegean Airlines προβάλουν συγκεκριμένο βίντεο με τα οινοποιεία μας και τον οινοτουρισμό στις πτήσεις τους, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για εμάς”, συμπήρωσε η κ.Ανθίδου.

Στην εκδήλωση έδωσε το “ παρών” και η διευθύντρια πωλήσεων Β.Ελλάδας, Ιονίων νήσων και Βαλκανίων της Aegean Airlines και αντιπρόεδρος του TCB (Thessaloniki Convention Bureau) Ειρήνη Σιδηροπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ