1 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

O πιτσιρικάς που έφτιαξε μια εταιρία για να πληρώνει το νοίκι και σήμερα αξίζει 4,2 δισ.


Τον ίδιο πιθανότατα δεν τον έχετε ακούσει, την επιχείρησή του όμως την ξέρετε στα σίγουρα!

Η εταιρία του θα κατέβει στο χρηματιστήριο μέσα στο 2020 ως ένα από τα πιο καυτά ονόματα της επενδυτικής.

Ο λόγος για τον 37χρονο πλέον Brian Chesky, τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Airbnb, η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμάται στα 4,2 δισ. δολάρια!

Παρά τον απίστευτο πλούτο του, ο δισεκατομμυριούχος ζει μια πολύ απλή ζωή, καθώς δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε. Και το 2016 τόσο αυτός όσο και οι δύο συνεργάτες του, οι επίσης βαθύπλουτοι Joe Gebbia και Nathan Blecharczyk των 4,2 δισ., υποσχέθηκαν να δώσουν τη μισή τουλάχιστον περιουσία τους στις αγαθοεργίες της πρωτοβουλίας Giving Pledge των Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Chesky σκέφτηκε την ιδέα της Airbnb το 2008 γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει το νοίκι στο διαμερισματάκι που έμενε στο Σαν Φρανσίσκο. Το ίδιο έκανε μάλιστα για χρόνια, παρά τα εκατομμύρια που άρχισαν να συσσωρεύονται στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Και οι τρεις φίλοι, με τον Gebbia ήταν μάλιστα και συγκάτοικος ο Chesky, δεν μπορούσαν να εξοφλούν τα νοίκια τους, κι έτσι το φθινόπωρο του 2017 χρέωσαν για πρώτη φορά σε κάτι ξένους 80 δολάρια τη μέρα για να κοιμηθούν στο σπίτι τους. Σε στρώματα αέρος στο πάτωμα του σπιτιού τους, συγκεκριμένα.

Την επόμενη άνοιξη, όταν είδαν το επικερδές του πράγματος, ίδρυσαν την εταιρία τους, που την έλεγαν τότε AirBed & Breakfast. Σήμερα η Airbnb αποτιμάται στα 38 δισ. δολάρια, όπως την υπολόγισε το Forbes τον Μάρτιο του 2018. Έχει πάνω από 6 εκατ. σπίτια στις σελίδες της σε περισσότερες από 100.000 πόλεις.

Ο Chesky δήλωσε στο περιοδικό «People» το 2015 ότι συνεχίζει να μένει σε κείνο το διαμερισματάκι απ’ όπου ξεκίνησαν όλα: «Ζω ακόμα στο αυθεντικό Airbnb και συνεχίζω να το βγάζω στην Airbnb, μπορείτε λοιπόν να το νοικιάσετε. Είναι διαθέσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μπορείτε να νοικιάσετε τον καναπέ μου για 50 δολάρια».

Εκείνος δεν έχει σταματήσει να νοικιάζει με την κοπέλα του διαφορετικά διαμερίσματα στο Σαν Φρανσίσκο μέσω Airbnb ώστε να γνωρίζουν νέες γειτονιές της πόλης…