7 Αυγούστου, 2020

Press Room

Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο – Τι αναφέρει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας


Ανακοίνωση σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου εξέδωσε σήμερα η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με αρθρόποδα, αιματοφάγα κουνούπια, τόσο στα αιγοπρόβατα όσο και στα βοοειδή, και «δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε με τα τσιμπήματα κουνουπιών ούτε με την κατανάλωση κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων».

Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός

Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται πως «είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και οι υπεύθυνοι (κτηνοτρόφοι και ιδιώτες κτηνίατροι) οφείλουν να ενημερώσουν τις Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων».

Επίσης, αναφέρονται οι εστίες της νόσου που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Γευγελής, της Κοζάνης και της Καστοριάς, τα μέτρα που λαμβάνονται και εφαρμόζονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης, καθώς και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα που μολύνονται από τσιμπήματα κουνουπιών.