27 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Ο γρίφος για το άνοιγμα των σχολείων – Οι σκέψεις για δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια και η σύντμηση των διακοπών των Χριστουγέννων


«Τα σχολεία είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή, με την έννοια ότι τα παιδιά και οι γονείς ταλαιπωρούνται εκτός σχολείου», τόνισε ο καθηγητής Μικροβολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων», ωστόσο χρειάζεται προσοχή. Τόνισε πως θα πρέπει να προηγηθούν και κάποιες ρυθμίσεις πριν από την απόφαση για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, όπως ο περιορισμός του συνωστισμού που δημιουργείται έξω από τα σχολεία. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των σχολείων διεθνώς αποτελεί προτεραιότητα».

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων και τις γιορτές των Χριστουγέννων

Την Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων και να προτείνει στην κυβέρνηση πότε θα πρέπει να γίνει το άνοιγμα των σχολείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν έως τώρα, η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά αναμένεται να γίνει (εφόσον το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση) στις 7 Δεκεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου στα γυμνάσια και τα λύκεια.
Την ίδια ώρα υπάρχει η σκέψη να μειωθεί η περίοδος των διακοπών των σχολείων λόγω των εορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο, αυτό είναι απλώς ένα σενάριο και δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο.

Κεραμέως: Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Τη στιγμή που θεωρείται πλέον βέβαιη η παράταση του lockdown, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι αναμένονται οι σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής επιστημόνων για τα σχολεία, καθώς «τίποτα δεν αντικαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε η κυρία Κεραμέως.
«Περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ληφθούν οι αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Πάντως, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες όπου πραγματοποιείται καθολική τηλεκπαίδευση. «Παρά τα τεχνικά ζητήματα των πρώτων ημερών, τα μαθήματα προχωρούν κανονικά, από τα νηπιαγωγεία έως τα λύκεια, και καλύπτεται η ύλη καθημερινά», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας.