24 Ιουνίου, 2021

Press Room

Ο Δήμος Σερρών στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου για την Επέτειο της Απελευθέρωσης


«Η αντίστροφη μέτρηση για τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών έχει ξεκινήσει.

Εδώ, στην πόλη των Σερρών που στις 29 Ιουνίου 1913 απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό μετά από 530 χρόνια σκλαβιάς θα χτυπάει δυνατά η καρδιά του ελληνισμού, που γιορτάζει εφέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821».
Αυτό τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος δράσεων και εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σερρών για την Επέτειο της Απελευθέρωσης των Σερρών.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος, τις επόμενες ημέρες οι Σέρρες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς υποδέχονται την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.
«Η παρουσία της Αρχηγού του Ελληνικού Κράτους και του πρώτου Έλληνα και μάλιστα Μακεδόνα Αντιπροέδρου της Κομισιόν στις εκδηλώσεις του Δήμου Σερρών το διάστημα από 26 έως 29 Ιουνίου 2021 αποτελεί ύψιστη τιμή για τον τόπο μας.
Η παρουσία τους είναι συμβολική αλλά και ουσιαστική.

Είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι του Δήμου μας στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.
Για αυτό τον λόγο, εξάλλου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ανακηρυχθούν επίτιμοι Δημότες και θα τους απονεμηθούν οι ανώτερες τιμητικές διακρίσεις του Δήμου Σερρών στη διάρκεια των πανηγυρικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών στις 26 Ιουνίου και 28 Ιουνίου αντίστοιχα.

Ο κ.Χρυσάφης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Σερραίου ήρωα Εμμανουήλ Παπά αλλά και στο σύνολο των δράσεων του Δήμου Σερρών για την ανάδειξη της προσφοράς του ανθρώπου που έδωσε τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας μας χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 27 Ιουνίου στην Πλατεία Ελευθερίας κάτω από τον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά θα πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση του Δήμου Σερρών με τον Δήμο Κασσάνδρας, όπου έδρασε ο Σερραίος αρχιστράτηγος των Ελληνικών Επαναστατικών Δυνάμεων.
«Μαζί με τη Δήμαρχο Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά έχουμε κοινό στόχο:

Να αναδείξουμε από κοινού και να υπενθυμίσουμε στις επερχόμενες γενεές, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παπά για την Πατρίδα.
Να αποκαταστήσουμε τον Εμμανουήλ Παπά στη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων του 1821», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη φετινή επέτειο θα κορυφωθούν στις 29 Ιουνίου με τη μεγάλη συναυλία με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου «Το τέλος της παιδικής ηλικίας – Μνήμη Σερρών» στο Πάρκο Ηρώων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Σε ένα χώρο γεμάτο συμβολισμούς θα τιμήσουμε την Απελευθέρωση της πόλης μας με μία μοναδική, αξέχαστη συναυλία, η οποία είναι αφιερωμένη στις Σέρρες και την πορεία της μέσα στον χρόνο.

Εκεί, στο Πάρκο Ηρώων για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί ο Ύμνος των Σερρών σε στίχους του Γιώργου Ανδρέου από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σερρών», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών.
Καταλήγοντας ο κ.Χρυσάφης ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» Βασίλειο Κατιρτζόγλου και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια του Δήμου Σερρών να αφήσει έντονο το στίγμα του στον εορτασμό της επετείου των 200 ετών της Επανάστασης του .

ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΊΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

19:00 Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας με τίτλο «200 χρόνια ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Η Έκθεση Φωτογραφίας παρουσιάζει στιγμές από την Ελληνική ιστορία της περιόδου της Επανάστασης του 1821, του φωτογράφου Ηλία Περγαντή στον πεζόδρομο Κων. Καραμανλή

20:00 Δράση «Ξαναζωντανεύω την Ιστορία του τόπου μου»

Στον χώρο της Πλατείας Ελευθερίας, εμπρός από τον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά, Σερραίου Αρχιστρατήγου των Ελληνικών δυνάμεων στην Μακεδονία κατά την Επανάσταση του 1821, θα πραγματοποιηθεί η δράση Ξαναζωντανεύω την Ιστορία του τόπου μου. Η δράση αυτή συνίσταται στην παρουσίαση των εργασιών των μαθητών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίες παρουσιάζουν κάποιο γεγονός της τοπικής μας ιστορίας με δρώμενο, εικαστική δημιουργία, κουκλοθέατρο, ταινία μικρού μήκους, θέατρο σκιών ή κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης θα βραβεύσει την καλύτερη δημιουργία των μαθητών στην κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και θα απονείμει αναμνηστικά διπλώματα και επαίνους.

 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

18:00 Υποδοχή Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.κ. Μαργαρίτη Σχοινά στο Δημαρχείο Σερρών

18:30 Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο στο Επισκοπείο

19:00 Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών, κ Παναγιώτη Σπυρόπουλο στο Διοικητήριο των Σερρών

20:00 Πανηγυρική Συνεδρίαση του ΔΣ Σερρών στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών «ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ» – Ανακήρυξη του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.κ. Μαργαρίτη Σχοινά, ως επίτιμου δημότη του Δήμου Σερρών και απονομή σ’ αυτόν του Χρυσού Μεταλλίου και του Χρυσού Κλειδιού της πόλης

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

10:00 Περίπατος του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κέντρο της πόλης των Σερρών – Επίσκεψη στην Έκθεση Φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή, με τίτλο «200 Χρόνια Ελευθερία» στον πεζόδρομο Κων. Καραμανλή

20:00 Επίσημη Τελετή Αδελφοποίησης Σερρών – Κασσάνδρας στην Πλατεία Ελευθερίας

21:00 Μουσικοχορευτική παράσταση με την ομάδα «Φίλοι Παράδοσης Κασσάνδρας»

21:30 Συναυλία με τίτλο «Ελεύθεροι Ξανά…» Αντιπροσωπευτικά τραγούδια της περιοχής των Σερρών που θα αποδοθούν από το Μουσικό παραδοσιακό σχήμα Ν. Μπούσιου

Η κ. Χρυσάνθη Ιακώβου, δημοσιογράφος – ποιήτρια θα διαβάσει ένα απόσπασμα από το διήγημά της με θέμα τη ζωή του Εμμ. Παππά, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ‘’Συνομιλίες με τα πρόσωπα του 1821’’

ΔΕΥΤΕΡΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

18:00 Υποδοχή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Δημαρχείο Σερρών

18:30 Επίσκεψη στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο στο Επισκοπείο

19:00 Πανηγυρική Συνεδρίαση του ΔΣ Σερρών στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών «ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ» – Ανακήρυξη της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ως επίτιμου δημότη του Δήμου Σερρών και απονομή σ’ αυτήν του Χρυσού Σταυρού των Αγίων Θεοδώρων και του Χρυσού Κλειδιού της πόλης

ΤΡΙΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

10:00 Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου – Εκφώνηση πανηγυρικού λόγου από το Δήμαρχο Σερρών

10:30 – Μετάβαση στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας
– Κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

11:00 Δεξίωση των Αρχών στο Δημαρχείο

11:30 Επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Σερρών, κ Παναγιώτη Σπυρόπουλο στο Διοικήτηριο των Σερρών – Επίσκεψη στην Έκθεση Φωτογραφίας του Ηλία Περγαντή, με τίτλο «200 Χρόνια Ελευθερία» στον πεζόδρομο Κων. Καραμανλή

21:00 Επετειακή Συναυλία με τον Γιώργο Ανδρέου, «Το τέλος της παιδικής ηλικίας – Μνήμη Σερρών», στο χώρο του πάρκου Ηρώων Σερρών.
Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα παρουσιαστεί σε πρώτη εκτέλεση ο «ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ»
Ερμηνεύουν: Γιώργιος Ανδρέου
Ελένη Τσαλιγοπούλου
Γιάννης Κότσιρας
Κορίνα Λεγάκη
Νίκος Αλεξιάδης
Διαβάζει ο ηθοποιός: Πέτρος Λαγούτης
Συμμετέχει η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Σερρών