5 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Νορβηγία: Παγκόσμιο ρεκόρ πωλήσεων για τα ηλεκτροκίνητα το 2020


Οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη Νορβηγία ξεπέρασαν πέρυσι τις συνολικές πωλήσεις βενζινοκίνητων, ντιζελοκίνητων και υβριδικών οχημάτων, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen να αντικαθιστά την Tesla ως κορυφαία παραγωγός οχημάτων με μπαταρίες, όπως έδειξαν σήμερα νέα δεδομένα.

Ρεκόρ για τα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας

Τα αποκαλούμενα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (BEV) αποτέλεσαν το 54,3% όλων των καινούριων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2020 στη Νορβηγία, ποσοστό που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ και έχει αυξηθεί από το 42,4%, που ήταν το 2019, και από το μόλις 1%, που ήταν πριν από μια δεκαετία, ανακοίνωσε το νορβηγικό Συμβούλιο Οδικής Κυκλοφορίας (OFV).

Καθώς επιδιώκει να γίνει η πρώτη χώρα που θα βάλει τέλος στις πωλήσεις βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων οχημάτων μέχρι το 2025, η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία εξαιρεί τα ηλεκτροκίνητα οχήματα από τους φόρους τους οποίους επιβάλλει σε όσα βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Ενώ οι πωλήσεις των BEV υπερέβαιναν το όριο του 50% σε μεμονωμένους μήνες, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που τα πλήρως ηλεκτροκίνητα οχήματα ξεπέρασαν σε πωλήσεις όλα τα μοντέλα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε διάστημα ενός χρόνου. «Είμαστε σίγουρα στον δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2025», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του OFV Έιβιντ Τόρσεν.