Νομοσχέδιο για ΔΕΗ: Άρση μονιμότητας και ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά
Τις βασικές αρχές που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας όταν κατέθεσε το σχέδιο νόμου για τη ΔΕΗ σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή για την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ευέλικτες προσλήψεις με κατάργηση της μονιμότητας όπως επίσης και άρση της μονιμότητας των γενικών διευθυντών και των διευθυντών της ΔΕΗ. Οι τελευταίοι θα έχουν πλέον τριετή συμβόλαια και θα επιλέγονται με προκήρυξη που θα απευθύνεται τόσο στους εργαζομένους όσο και σε στελέχη της αγοράς.
Για να εξομαλυνθεί το καθεστώς ανατρέπεται και όλο το πλαίσιο των προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ, αλλά με τους όρους και τα κριτήρια που ορίζει το Ανώτατο Συμβούλιο και με εκ των υστέρων έλεγχο.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τη διάταξη για κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της εταιρείας η οποία πλέον θα είναι της τάξης του 30% για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου.
Παράλληλα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως γι’ αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.
Μιλώντας για τις ελαφρύνσεις των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν νυχτερινό τιμολόγιο ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για διόρθωση αδικίας που είχε γίνει το 2018.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ οι μειώσεις θα είναι της τάξης από 30% έως 65% σε όσους έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση, για να διορθωθεί η αδικία όσων είχαν πάνω από 1600 κιλοβατώρες και καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.
Σχετικά με όσους έχουν χαμηλή κατανάλωση ο υπουργός ανέφερε ότι οι τιμές θα παραμένουν χαμηλές.
Όσον αφορά τις αλλαγές στη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι «θέλουμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ» καταργώντας τη μονιμότητα σημειώνοντας ότι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν επιτρέπουν τη μονιμότητα συμβασιούχων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης, τη μετακίνηση προσωπικού της εταρείας ανάμεσα σε θυγατρικές αλλά και στο Δημόσιο.
Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, την στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.
Η αιτιολογική έκθεση
«Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο σχεδιασμός αποδοτικών μέτρων από πλευράς κόστους και αποτελέσματος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην τελική κατανάλωση μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, με σκοπό τη μόχλευση κεφαλαίων από εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας φορείς, την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης και στην ελάττωση του κόστους επίτευξης μονάδων εξοικονόμησης ενέργειας» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ.
«Για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου προτείνεται η παροχή εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ανταγωνιστικών διαδικασιών στην ενεργειακή απόδοση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προς τον ίδιο σκοπό» τονίζεται ακόμη.