7 Μαρτίου, 2021

Press Room

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν με φόντο πολεμικά πλοία να ανοίγουν πυρ


Σε νέα προκλητικά μηνύματα προέβη η Τουρκία, διατηρώντας στο «κόκκινο» την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Τη νέα αντιπαράθεση πυροδότησαν οι δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος εννόησε ότι υπάρχει συμφωνία Αγκυρας – Καΐρου για το θέμα της ΑΟΖ. Τη θέση αυτή κατέρριψε με ένα προσεγμένο, εκτενές ανακοινωθέν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο αναφέρει ότι η «δήθεν πρόσκληση προς την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ», σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ «δεν έχουν βρει ανταπόκριση». Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει επιπλέον την αιχμηρή παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου.

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα»

Η «σκυτάλη» πέρασε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος λίγες ώρες μετά την επικοινωνία του με τη Μέρκελ -η οποία τον κάλεσε σε διάλογο με την Ελλάδα, στη βάση του διεθνούς δικαίου- έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μιλώντας από γιγαντοοθόνη, και με φόντο κανονιοβολισμούς από πολεμικά πλοία, στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα 2021», είπε σε υψηλόβαθμους αξιωματικών:

«Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των Τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο. […]Η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της»

Οπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη Ναυμαχία της Πρέβεζας, η οποία «μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε λίμνη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο προπαγανδιστικό βίντεο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», υπήρχε ένα μήνυμα το οποίο ανέφερε: «Η Γαλάζια Πατρίδα για εμάς είναι το Αιγαίο, η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα».