13 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Νέα μηχανήματα συνακροάσεων και αποκρυπτογράφησης μηνυμάτων αγοράζει η ΕΥΠ


Σε πλήρη επιχειρησιακή αναβάθμιση ετοιμάζεται να προβεί πολύ σύντομα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία αναμένεται να αγοράσει νέα πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η προμήθειά τους κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας μετά τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τις συνεχείς απειλές της γειτονικής Τουρκίας με αφορμή τις επικείμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός των θαλάσσιων οικοπέδων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ύστερα από τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες και συναντήσεις της κυβέρνησης με σημαντικούς ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο όπως είναι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αλλά και τα επενδυτικά σχέδια που αναπτύσσουν εντός του Μεγάρου Μαξίμου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών – κολοσσών.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της ΕΥΠ βρέθηκαν στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσουν διά ζώσης της δυνατότητες των νέων συστημάτων ασφαλείας ώστε να δοθεί ακολούθως η τελική έγκριση για την αγορά τους.

Παράλληλα υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ που επίσης έχουν συμφωνήσει να συνδράμουν περαιτέρω σε τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή σε επίπεδο αντικατασκοπείας αφού η συνεργασία μας σε αυτό το επίπεδο ούτως ή άλλως έχει αναβαθμιστεί από τότε που έχουν ξεκινήσει οι εξορύξεις στην Κύπρο και πραγματοποιούνται οι τριμερείς συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των πρωθυπουργών της χώρας μας και του Ισραήλ μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη νέα αναβάθμιση που προωθεί ο νέος διοικητής της ΕΥΠ κ. Παναγιώτης Κοντολέων θα υπάρχει η δυνατότητα ανάγνωσης ακόμη και κρυπτογραφημένων διαδικτυακών μηνυμάτων αφού θα αγοραστούν ειδικά λογισμικά ώστε να σπάνε τα συστήματα ασφαλείας των περισσότερων εφαρμογών που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα.

Παράλληλα θα εντοπίζεται πλέον με ακρίβεια ενός μέτρου το στίγμα ενός υπό παρακολούθηση κινητού.

Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν η μέθοδος του τριγωνισμού των κεραιών.

Οι υπηρεσίες λάμβαναν το στίγμα της ύποπτης συσκευής από τρεις διαφορετικές κεραίες της περιοχής που εξέπεμπε και εντοπιζόταν το στίγμα του σε ένα εύρος συν – πλην 100 μέτρων. Τα 100 μέτρα θα γίνουν τώρα μόλις… ένα. Ουσιαστικά δηλαδή θα υπάρχει ακριβέστατο στίγμα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά του ειδικού λογισμικού αποκρυπτογράφησης μηνυμάτων, καθώς επίσης και οι συσκευές συνακροάσεων συνομιλιών και εντοπισμού υπόπτων είναι μονάχα το πρώτο στάδιο της συνολικής επιχειρησιακής αναβάθμισης.

Το προσεχές διάστημα οι αρμόδιες αρχές θα προβούν στην προμήθεια κι άλλων τεχνολογικών θαυμάτων, πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να θωρακιστεί πλήρως η χώρα.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε η ΕΥΠ να βρίσκεται κατευθείαν υπό την εποπτεία του (και όχι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη) ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής κάποιας κρίσιμης πληροφορίας.