Να γιατί είναι «φρικτή ιδέα» να κολλήσουμε σκόπιμα τον κορωνοϊό ελπίζοντας να αποκτήσουμε ανοσία
Τους λόγους για τους οποίους είναι «πραγματικά φρικτή ιδέα» να επιδιώξει κάποιος να κολλήσει σκόπιμα το νέο κορωνοϊό με στόχο να αποκτήσει ανοσία μετά την ανάρρωση από την Covid-19, εξηγεί μια διάσημη επιδημιολόγος.
Η ιδέα αυτή, με την οποία φλερτάρουν ορισμένοι, στηρίζεται ως ένα βαθμό στις αναφορές στα πρώτα στάδια της πανδημίας ότι τα νεότερα, υγιή άτομα που νοσούν από την Covid-19 εμφανίζουν ως επί το πλείστον ήπια ή ακόμη και καθόλου συμπτώματα. Αλλά καθώς ο φονικός κορωνοϊός εξαπλώνεται τάχιστα με τους νεκρούς να πλησιάζουν πλέον τις 100.000 σ’ ολόκληρο τον πλανήτη είναι προφανές ότι αυτό δεν ισχύει απόλυτα καθώς μεταξύ των νεκρών, αλλά και των βαριά ασθενών της Covid-19 στην Ευρώπη συγκαταλέγονται πολλοί νέοι, ακόμη και παιδιά.
«Το θέμα είναι ότι αγνοούμε ακόμη τόσα πολλά», προειδοποιεί η Γκρέτα Μπάουερ, καθηγήτρια επιδημιολογίας του Western University του Οντάριο σε άρθρο της στους New York Times. Και παραθέτει επτά λόγους, που θα πρέπει να αποφύγουμε να μολυνθούμε σκόπιμα από τον κορωνοϊό, σημειώνοντας ότι ορισμένοι σκέφτονται να αποφύγουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή να οργανώσουν πάρτι, όπου θα μπορέσουν να εκτεθούν στη νόσο. «Η ανοσία δεν είναι εξασφαλισμένη κι η επαναμόλυνση είναι εφικτή», σημειώνει η δρ Μπάουερ. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19 στα θύματά της δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές, ενώ προειδοποιεί ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίσει να ζει μέσα μας» και «ακόμη και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν στα νοσοκομεία».
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας τονίζει επίσης ότι τα λεγόμενα ήπια κρούσματα του κορωνοϊού «μόνον ήπια δεν είναι» κι ότι «δεν υπάρχει παρακαμπτήριος δρόμος» ή κάποιος εύκολος τρόπος να αποκτήσει κανείς στη συγκεκριμένη περίπτωση ανοσία. Και καταλήγει: «Αν και είναι δύσκολο να δείξουμε υπομονή, ο καλύτερος τρόπος να βγούμε απ’ αυτή την κατάσταση θα είναι σαφώς πιο ευδιάκριτος σ’ έναν με δύο μήνες απ’ ό,τι είναι τώρα. Στο μεταξύ είναι σημαντικό να μην αναλαμβάνουν αχρείαστα ρίσκα με άγνωστες συνέπειες. Αν μπορούμε να αποφύγουμε τη μόλυνση, αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να κάνουμε»…