12 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

MRB: Ανεργία, μεταναστευτικό τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας σήμερα [πίνακας]


Την ευκαιρία να απαριθμήσουν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είχαν οι 2.000 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα της MRB.

Οι τάσεις που κατέγραψε η MRB φανέρωσαν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Ενδιαφέροντα στοιχεία αντλήθηκαν, ωστόσο, και για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους πολίτες να εμφανίζονται διχασμένοι για το αν επιθυμούν νέο πρόσωπο για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Στην ίδια υποενότητα περιλαμβάνονται και οι πέντε δημοφιλέστεροι για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

MRB: Τα σημαντικότερα προβλήματα της Ελλάδας σήμερα

Η MRB αφιέρωσε μια ξεχωριστή ενότητα στην έρευνά της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ανεργία (52%), ενώ ακολουθεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό (40,5%). Οι πολίτες χαρακτήρισαν σημαντικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας/περίθαλψης (33,6%), ενώ ψηλά στη σχετική λίστα βρίσκεται και το φορολογικό σύστημα (33,4%).

Τη δεκάδα των σημαντικότερων προβλημάτων συμπληρώνουν: οικονομική ανάπτυξη (30%), πληθωρισμός/ακρίβεια (22,4%), Παιδεία/εκπαίδευση (18,7%), ασφαλιστικό σύστημα (9,6%), κοινωνική σύγκλιση/υποστήριξη οικονομικά ασθενέστερων ομάδων (8,7%), εγκληματικότητα/δημόσια τάξη (7,9%).

Να σημειωθεί ότι το 7,3% δήλωσε ως σημαντικά τα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής ενώ -σε άλλη ενότητα- το 59,2% των πολιτών ανέφερε ως πιθανό ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ολη η λίστα με τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών στην MRB:

Οι απαντήσεις των πολιτών για τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας